Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség

1224 Budapest, Angeli u. 13. | +36-1-207-1880, +36-30-537-0160 | http://www.refnagyteteny.eoldal.hu, http://www.reformatus.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Tétényben keresztyén egyház (templom) egyedüli bizonyítékát az Árpád-kori Szent Mihály (mai Nagyboldogasszony) templomról szóló 1295-beli iratban találjuk. 1517-ben Luther fellépése után elterjedt a reformáció. Werbőczy Tripartituma szerint az: „ördögi vallás”. II. Lajos király felesége, Mária is evangélikus volt. Mohács után a török elfoglalta Tétényt, a katolikus plébános elmenekült, a megtizedelt hívek pásztor nélkül maradtak: Ráckevéről hívtak protestáns prédikátorokat, akik 1686-ig a római katolikus templomban tartottak istentiszteletet. Köztük volt Szegedi Kis István reformátor ősünk is. 1710-ben Habsburg rendeletre adatott vissza a templom a katolikusoknak, amelyet 1755-ben újraszenteltek.

A török kiűzése után az „akié a föld, azé a vallás” elve alapján a császár és király jutalomképpen a Grassalkovich-család érdekkörébe tartozó Száraz Györgynek adott birtokot, kastélyt. Ő hithű katolikusként kijelentette, hogy birtokán csak katolikus dolgozhat. A hűséges hívek inkább lemondtak megélhetésükről és szétszéledtek. A földbirtokos ottmaradt munkaerő nélkül.

A rekatolizáció során számos német telepest hoztak be a kálvinista magyarok helyett. Egészen az 1851-es népszámlálásig Tétényben nem volt protestáns lakos. A katolikusokon kívül 16 zsidó család élt itt. 1880-ban már volt 83 református, az 1900-as évek elején jelentek meg nagyobb számban a szomszédos területekről is.

Ekkor alakult önálló református fiókegyházközség, de még imaház nélkül. 1926-ban gyűjtést kezdtek, melynek eredményeképpen 1929-re felépült, a jelenlegi templom helyén, a református imaház a lelkészlakással együtt.

A templomot Göde Lajos püspöki megbízott szentelte fel 1929. június 30-án.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Kovács-Hajdu Albert lelkipásztor, Kovács-Hajdu Anita beosztott lelkész
Telefon:+36-1-207-1880, +36-30-537-0160
Email:reformatus.nagyteteny@gmail.com
Honlap:http://www.refnagyteteny.eoldal.hu, http://www.reformatus.hu
Facebook:https://www.facebook.com/pages/Budapest-Nagyt%C3%A9t%C3%A9ny-Reform%C3%A1tus-Egy..., https://www.facebook.com/pages/reformatushu/213165542087259
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek