Akik a legtöbb kínait hozzák Budapestre: a komédiás Pest és bátyja, Buda

Desktop
Csen Pej-szi, a nagy kínai nevettető
Csen Pej-szi, a nagy kínai nevettető

Jártatok mostanában a Citadellánál? A kilátást élvező, fényképezőgépüket sűrűn kattogtató turisták jó része kínai, alighanem többen vannak, mint a japánok. A kínai középosztálynak egyre több a pénze, egyre többet utaznak Európába: bővülő csapataik sokszor útba ejtik Budapestet is. Felkészülten járják a várost: tablet-gépeiken lementve sorakoznak a főbb látványosságok, képek és leírások a Várról, a fürdőkről, a Lánchídról és a Margitszigetről. Sokan kitűnően beszélnek angolul, ami igazán nem volt jellemző a korábbi nemzedékekre.

Az ittlakunk.hu Budapestre látogató kínaiaktól megtudta: nem csupán a város szépsége vonzza őket, hanem egyik legnépszerűbb komikus színészük, a százmilliókat kacagtató Csen Pej-szi nevének megható története is. 

Pej-szi apja, Csen Csiang ugyancsak színész volt, s 1951-ben szerepelt Budapesten a Fehérhajú Lány című kínai történelmi operában, amelyet az akkori idők szellemében kommunista propagandával is bőven fűszereztek. Ez volt az első külföldi útja, és olyannyira megszerette a várost, hogy a Halászbástyáról letekintve azt fontolgatta: születendő gyermekét Budapestről (kínaiul: Budapejszi) nevezi majd el.

A sokszótagos név azonban nyögvenyelősen illeszkedett volna a kínai nyelvbe. A problémát Csen Csiang úgy hidalta át, hogy éppen budapesti tartózkodása alatt született első fiának a Buda, a három esztendővel később világra jött másodiknak a Pest (Pej-szi) nevet adta. 

Csen Csiang időközben meghalt, Buda énekesként keresi a kenyerét, Pej-szi pedig a hollywoodi színészeket megszégyenítő népszerűségre tett szert. Ő 2007-ben egy turisztikai reklámfilmet is forgatott Budapesten, amelyben ugyan nem közvetlenül a magyar fővárost népszerűsíti, de amely tömve van budapesti jelenetekkel. Pej-szi cowboy-kalapban jelenik meg a Halászbástyán, gyalogol, bringázik, hajókázik és lovaskocsin utazik a városban, hosszan lubickol a Széchenyi-fürdőben, egy páncélos vitéznek előadott monológot követően betér az akkortájt divatos Sir Lancelot étterembe, ahol a helyi szokás szerint kézzel fogja meg az ételt. 

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?