A polgármesterjelölt válaszol - Karsay Ferenc: a tanítást soha nem adnám fel, csökkenteném az átmenő forgalmat

Oszd meg másokkal!

Desktop
Karsay Ferenc

Az ittlakunk.hu minden kerületi polgármesterjelöltet szeretné bemutatni nektek, azzal a céllal, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessük őket. Kérdéseinkre a válaszaikat szerkesztés nélkül közöljük a napokban. Most Karsay Ferenc (Fidesz - KDNP) válaszait olvashatjátok, a jelöltekről pedig ide kattintva is megtudhatsz néhány életrajzi adatot.

 

Melyik az a hely a kerületben, amit a legjobban szeret és miért?

Számomra a legkedvesebb hely a kerületben a Klauzálház. Ebben az intézményben kezdtem dolgozni testnevelő tanárként 1985-ben, itt indítottuk el Dr Gömöry Géza barátommal a babaúszás foglalkozásokat 1986-ban. Szinte itt nőttek fel a gyerekeim, hiszen itt működik a Nemes László által alapított, országos hírű Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola és itt találkozhatunk a kerület és az ország kiemelkedő előadó- és képzőművészeivel, irodalmáraival, szóval nekem itt van a „kerület közepe”! Ide köt szinte az egész életem.

Melyik az a három dolog a kerültben, amin semmiképpen nem változtatna?

Az oktatási, sport és kulturális színterek, szervezetek, valamint az egyházak működésének támogatásán, a „Kisváros a nagyvárosban” szemléleten. Az emberek érdeklődnek egymás és környezetük iránt, segítőkészek, ami jól tapintható a kerületi oktatási és kulturális intézményekben, valamint a százat meghaladó számú civil szervezet és az egyházak tevékenységében. A lokálpatriotizmust, környzettudatosságot, egymás tiszteletét és elfogadását velük, általuk lehet fenntartani. Ezektől válik egyedivé, élővé városunk. A folyamatos lakossági konzultáción alapuló tervezett, átgondolt fejlesztéseken. Most Budafok következik. Nagytétény fejlesztésén. Lezárult a környezeti és részben elkészült az építészeti rehabilitáció, de még élettel kell megtölteni Nagytétényt! Ehhez működő vállalkozások szükségesek. Folytatni kell az itt elkezdett munkát!

Melyik az a három dolog, amin mindenképpen változtatna?

Budapest leghosszabb Duna partjával rendelkezünk, de a Duna el van zárva tőlünk. A Duna bekapcsolása a kerület életébe, az átjárás, a vízi közlekedés, a helyiek számára elérhető és élvezhető Duna part kialakítása a jövő egyik nagy feladata. Legyen Budafok-Tétény Budapest bornegyede! Minden adottságunk megvan hozzá, ki kell használni boros pincéinket, a Pezsgő- és Borfesztivál 25 éves hagyományait. A közterületek, elsősorban a fővárosi kezelésű közterületek állapotán és gondozottságán. Ha rendet tudtunk tenni az oktatási és a közintézményekben akkor meg kell tenni ezt az összes közterületen is!

Hol lakik? Mit szeret lakóhelyében- és mit nem?

1988 óta élek a kerületben, bár családom révén már korábban is kötődtem ide, elsősorban Baross Gábor –telephez. Édesanyám is itt él. Mivel ápolásra szorul és a kerület két egymástól távolabbi pontján lakunk, naponta többször járom végig Budafok-Tétényt és ez alatt számos tapasztalattal gazdagodom.

Melyik az utolsó könyv, amit olvasott?

Általában több könyvet olvasok párhuzamosan legutóbb a Hollerung Gáborl (a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetőjéről) szóló életrajza, „Egy megérthető zenész” – címmel és Mario Vargas Llosa: Panthaleon és a hölgyvendégek c. műve volt „terítéken”.

Melyik a kedvenc zenéje, étele, filmje?

Mindhárom területen mindenevő vagyok, de a jó minőséghez ragaszkodom. Hangulatom függvényében szívesen hallgatok Csík Zenekart, Lajkó Félixet, Manu Chao-t, Balogh Kálmánt, Hegedűs Endre Chopoin és Liszt felvételeit, Buena Vista Social Clubot.Kellemes meglepetés volt  számomra az idei Borfesztiválon a Deladap és a Mary Popkids is.  Ugyanígy, érzelmi, hangulati alapon választok filmet is: Indul a bakterház, Gyalog galopp, Guy Ritchie filmjei, Szindbád , Passió – nehéz választani és sokáig  tudnám még folytatni a sort. Ételt és bort is alkalomhoz, élethelyzethez kell választani: a nagytétényi sváb becsinált,  a csorba leves, a különféle rizottók közel állnak a szívemhez. Ami  biztos, Ring Kati, vagy Hajú Klárika (kerületi nyugdíjas barátaim) konyhájáról bármikor, bármit! :)

Milyen háziállata van, ha nincs, milyet szeretne?

Kutyás vagyok, kedvenc fajtám a bobtail, tehát a család döntése alapján van egy aranyos, hófehér, süket macskánk, Sid.

Melyek azok a tulajdonságai, amelyek alkalmassá teszik a polgármesteri szerepre?

30 éve dolgozom megszakítás nélkül pedagógusként a kerületben. Így a harmadik generáció oktatását  kezdtem el tanárként. Büszke vagyok rá, hogy bármi volt is az aktuális munkám, a tanítást soha sem adtam fel. Ezen a jövőben sem akarok változtatni. Ez a munka lehetővé teszi, hogy nap mint nap találkozhassak az emberekkel, nem fenyeget a veszély, hogy eltávolodom a hétköznapi problémáktól, örömöktől. Egy mondatban, kis túlzással: ismerek minden kerületit és sokan ismernek engem is. A másik ok a hivatali tapasztalat. 16 éve dolgozom képviselőként, 12 éve alpolgármesterként. A helyi ügyek alapos ismerete mellett szakmai tapasztalatot is szereztem. Szeretem alaposan csinálni azt amibe belekezdek. Mivel a gazdálkodásért, költségvetésért és oktatásért felelek most is, munka mellett elvégeztem a Közgazdasági Egyetemet és a BME Közoktatásvezetői szakát is.

Megválasztása esetén mit tenne Budafok belvárosi részének megújulásáért?

Annyi helyen nyilatkoztam erről, hogy csak felsorolom: Káldor Adolf Szakorvosi Rendelő felújításának folytatása, immár a belső térben, klíma, burkolatok, bútorok, műszerek. 2015 végére új piac, 2016-ban új park a régi piac helyén. Szent István tér – új játszótér, országzászló helyreállítása. Budafok mozi átépítése – hétköznapokon a Nádasdy és Kossuth iskoláknak testnevelésre, a fennmaradó időben többfunkciós épületként közösségi célra. A fővárosi tervek szerinti közlekedés-fejlesztés – villamos végállomás áthelyezés, korszerű akadálymentesített megállók kialakítása, zárt pályás autóbusz a felüljáróig, körforgalom a Tóth József utcánál, a forgalomcsillapított Kossuth Lajos utca lehetőségének megteremtése, az átmenő forgalom csökkentése,  6-os útra terelése.  Zajvédelem a vasúti pálya mentén. A Kárpát-medencei Borközpont kialakítása. Homlokzat felújítási program folytatása. Mindezek a tervek részben közvetlenül a megvalósítás előtt álnak, részben 5-8 évre is elhúzódhatnak, de mindenképpen ezekben látom Budafok jövőjének kulcsát.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek