Klauzál napok - szombaton is

Desktop

A Klauzál Gábor Társaság idén április 26-27-én (pénteken és szombaton) emlékezik meg névadójáról. Pénteken iskolások vetélkednek a Klauzál Házban, szombaton, amikor jobban ráérünk, ezek a programok várnak:

Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél

  • 11:00 – Megemlékezés a műemlék Szent Mihály kápolnánál Budatétényben,  1223 Budapest, Kápolna u. 31 - „A Batthyány-kormány miniszterfeleségei” - Klauzál Gábor '48-as miniszter 1853. április 27-i házasságkötésének helyszínén,  Dr. Szász Erzsébet történelemtanár, a Klauzál Gábor Társaság tagja előadása - A mecénás Klauzál Gábor emléktáblájának megkoszorúzása. Az ünnepség után csoportkép készül a résztvevőkről a kápolna előtt.
  •  11:45 – Séta a Klauzál Gábor utcán a Klauzál-villához (1223 Budapest, Klauzál Gábor u. 6/a). 
  • 12:00 – 13:00 – Tiszteletadás és koszorúzás a Klauzál emléktábla és a „Deák széke” emlékhelynél a Klauzál-villa előtt. Ebben a nyári lakában élt 1850-től 1866-ig Klauzál Gábor, ahol gyermekeit nevelte, s a környező birtokán szőlőjét művelte. Később 1861-től bekapcsolódott Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Az emléktábla elé áthelyezett kőszéken a kistétényi hagyomány szerint Deák Ferenc üldögélt, amikor Klauzál Gáborral a villa kertjében a kiegyezést készítették elő. Az ünnepség részeként megkoszorúzzuk az emléktáblát és csoportkép készül a villa előtt.

Történészi előadások az 1849-es esztendő fordulatokban bővelkedő nyolc hónapja politikai és hadászati eseményeiről, a Nagytétényi Kastélymúzeum emeleti dísztermében

  • 14:30 – Megnyitó: Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára
  • 14:40 – 15:20 – „Forradalmi lázadás, vagy törvényes önvédelem?” Dr. Erdődy Gábor történész, egyetemi tanár előadása
  • 15:20 – 16:00 – „A babérkoszorúval ékesített szablya, avagy a honvéd menti meg a hazát?” Dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész előadása
  • 16:00 – 16:30 Beszélgetés az előadókkal. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek