Rendőrségi tanácsok az ünnepekre

Desktop
(forrás: ORFK)

Október 30-tól november 4-ig a temetők környékén és a közutakon is fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatunk. Ezekben a napokban a rendőrség számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, illetve esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Ezért kérik, hogy ne megszokásból közlekedjünk, figyeljük a közúti jelzéseket.

A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését - tudatta közleményében az ORFK.

Néhány tanács a rendőrségtől, amivel megnehezíthetjük a bűnözők dolgát.

  • A tömegközlekedéssel utazók – amennyiben van rá mód – használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljünk a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.
  • A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások elkerülése érdekében fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárjuk le, még akkor is, ha csak rövid időre hagyjuk ott az autót. Ne hagyjunk látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban! Amennyiben feltörték, vagy ellopták az autónkat, mielőtt bármihez hozzáérnénk, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.
  • A temetőben őrizetlenül hagyott értékek, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek. Tehát sose hagyjunk táskát, pénztárcát, biciklit őrizetlenül a síroknál, addig sem, amíg vízért megyünk a kúthoz!
  • A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, egyéb értékeinket már akkor tegyük biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulunk otthonról. Lehetőség szerint a kabát belső zsebében tároljuk a pénztárcát, az iratokat, a telefont.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?