25 éves a Zöld Jövő!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Mészáros Péter)
A Zöld Jövő 25 éves évfordulós eseménysorozata keretében április első napján Nagytétényben, az egykori Metallochemia helyén tartottak szimbolikus sétát, ahol többek között jelen volt Keresztes K. Sándor, a rendszerváltás korszakának környezetvédelmi minisztere, és Illés Zoltán akkori államtitkár.
 
A szemle után lementek a Cziffra Házba, ahol kerekasztal formájában tekintették át a 25 év eredményeit, ahol egy bőséges képes bemutatón foglalta össze Mészáros Péter a 25 év első időszakában felmerült problémákat, feladatokat, mint példál; a nagytétényi szennyezés mellett, a gáztisztító masszával feltöltött budatétényi barlanglakások területe korábbi súlyos helyzetét, a további örökséget, a Duna parti rombolásokat, a sitt lerakásokat, a nagyfeszültségű vezetékeket, a rózsakerti lakótelepi szórt azbesztet, de a védelemre váró természeti értékeinkről is szó esett.
 
 
Keresztes K. Sándor beszélt a korszak, a 90 utáni első rendszerváltó évek, környezeti eredményeiről, a tárca akkori komplex profiljáról, környezet, természetvédelem, területfejlesztés, és vízvédelem együtteséről. Ő maga a későbbiekben majd húsz évig területi főépítészként működött Győr Sopronban, ezt a szemléletet érvényesítve.
 
Illés Zoltán hangsúlyozta a civilség, a társadalmi részvétel fontosságát, akkor, és a későbbiekben. Javasolta, hogy a 25 év eredményeit, tapasztalatait kiskonferencián is tárják a nyilvánosság elé. Sajnálatát fejezte ki a környezetvédelem kormányzati szintű visszaszorulása ügyében. Ma már sem minisztérium, sem államtitkárság nincs az ügy mögött, és az április 1-jei intézkedés a környezetvédelmi felügyelőségeket is a kormányhivatalok kereteibe iktatta, egyszerű főosztályként. Így sérül a hatósági jogkör, a függetlenség, és a befektetői érdekek kerülhetnek a fenntarthatóságiak elé. Utalt a mai kor Bős-Nagymarosára, Paks 2-re, ami gazdasági, környezeti szempontból egyaránt súlyos veszély az országra.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?