Adventi készülődés

Desktop
Fotó: Plesa Zsuzsa
Az advent szó eljövetelt jelent, a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Advent (várakozás) a keresztény kultúrkörben a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Az idei advent első vasárnapja december 2-a.

Adventi koszorú

Adventkor a XIX.– XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, amelyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila (viola), amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. A koszorú négy gyertyája közül három szintén lila, a harmadik vasárnapra jutó pedig rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése jelképezi a kiteljesedő fényt, amelyet Isten ad a Jézusra várakozóknak  karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

A gyertyák egy-egy fogalmat szimbolizálnak: hit, remény, szeretet, öröm.
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
a zsidó nép – amelynek megígérte, hogy közülük származik majd a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).

Adventi lakásdíszek – csiláld magad!

Két-három évtizede nálunk is (újra) elterjedt szokás, hogy koszorúkkal, illetve más, gyertyákkal kombinált díszekkel ékesítjük az otthonunkat. Mostanság az advent, így a gyertyák színe sem feltétlenül a hagyományos lila, ahogy azt az üzletekben is láthatjuk, minden szín ,,megengedett". A boltokban igen borsos áron juthatunk adventi díszes portékákhoz, ám némi kézügyességgel magunk is készíthetünk dekorációt.

Az ittlakunk.hu megkérte Plesa Zsuzsa kertészmérnök-virágkötőt, mutassa be, hogyan varázsolhatunk meghitt adventi hangulatot – egyszerűen és úgyszólván fillérekből. (Lásd a képeket!)
 
Anyagok:

Örökzöldek, fenyő, tuja, mahónia, szőlővenyige, vadszőlő,  kecskerágó, mahónia, babérmeggy, csipkebogyó, hóbogyó, toboz, egyéb termések (akár egy, a természetben tett séta során is beszerezhetők);
tűzőhab ( Virágárusoknál kapható, méretre vágható. Érdemes vizeset venni és vízálló edénybe tenni, hogy locsolható legyen.);
edény (lehet régi kaspó vagy más, használaton kívüli tálka, cserép);
díszek, szalagok (szintén lehetnek kallódó, a háztartásban fellelhető tárgyak);
gyertyák;
drót.
    
Kellékek:

Metszőolló;
ragasztópisztoly;
mécses (vagy más, lángot adó eszköz) a drót izzításához.

Az örökzöldeket vágjuk kis darabokra, tisztítsuk meg a szárukat, és fajtánként, alulról felfelé tűzzük őket a habba! A gyertyák aljába szúrjunk felforrósított drótdarabokat, kilógó végüket tűzzük a habba! A díszeket ragasztópisztollyal tudjuk rögzíteni. (Ha nincs a háznál ragasztópisztoly, a szokásos ragasztószerek is megteszik.)

Sok sikert minden kezdő és haladó amatőr kézművesnek!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?