Az adósmentő csomag nem biztos hogy segít – most kellene lépnie, akinek lakáshitele van?

Desktop
Az alkotmánybíróság minapi döntése alapján mind az egyoldalú kamatemelések esetében, mind a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása. Egy ingatlan-szakértő szerint viszont az adósok tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy a törvény hatására sokkal könnyebb lesz a helyzetük. És talán jobb lenne, ha még időben megállapodnának a bankkal.
Elképzelhető, hogy nagy csalódás éri majd az adósokat, amikor végül kiderül, mennyi jár nekik vissza az adósmentő csomag révén, mennyivel csökkennek a törlesztőrészleteik, és hogy a fennálló tőketartozás továbbra is komoly összeg marad. Habár a Magyar Nemzeti Bank a kamatemelések és az árfolyamrés miatti együttes és teljes visszatérítés összegét 600-900 milliárd forint közé teszi, ez nem biztos, hogy elegendő lesz egy-egy adós számára ahhoz, hogy a problémája megoldódjon. 
 
Mennyivel lesz könnyebb az adósmentő csomag révén?
 
Az árfolyamrés alkalmazásával kapcsolatban napvilágot látott számítások szerint az adósmentő csomag a fennálló tőketartozáshoz viszonyítva egészen kicsi, egyszeri kifizetést hozhat a devizaadósoknak. Az egyoldalú kamatemelések kompenzálása révén ugyan ennél azért lényegesen magasabb összeggel számolhat egy tipikus lakáshiteles - de minden adós helyzete más.
 
Az adósok a havi törlesztőrészlet kismértékű csökkenésére is számíthatnak, mert levonják belőle a kamatemelések miatti többletet, a legtöbb lakáshiteles számára mégis magasabb marad a törlesztőrészlet összege, mint amit az adós, vagy az egész család költségvetése hosszú távon elbír. A részletes elszámolások pedig őszre maradnak.
 
Nyakunkon marad a hitel
 
Nagyon sokan azt gondolják, hogy most ugyan van még egy komoly méretű lakáshitelük, de ez holnapra elrepül a kormány adósmentő csomagjának köszönhetően. Ez azonban nincs így - hangsúlyozta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.
 
A ma mondjuk 10-12 millió forintos hitelt ugyan lehet, hogy a bank újraszámolja, és sor kerül visszatérítésre is az árfolyamrés miatt, mindezek eredményeként még mindig marad egy 8-10 millió forintos hitel az adósok nyakán, sok esetben ennél kisebb piaci értékű ingatlanon. Viszont, ha ennek törlesztőrészleteit nem fizeti rendesen az adós - márpedig nagyon sok hitelesnek nem a törlesztőrészletek nagyságával, hanem bármekkora törlesztőrészlettel gondja van a megváltozott élethelyzete miatt -, akkor jövő tavasszal ugyanúgy felmondja a hitelét a bank, mint ha nem is lett volna adósmentő csomag - teszi hozzá a szakértő. 
 
Egyszerűbb lehet most megegyezni
 
Balla Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy lehet, hogy ugyanezt az állapotot el tudná érni most olyan módon is az ügyfél, hogy egyszerűen besétál a bankjához és megállapodik vele, miután keresett egy vevőt és szerzett egy vételi ajánlatot a lakására, és lehet, hogy nem 10 millióról, hanem 8 millióról tud beszélni a bankjával. 
 
Ennek oka az, hogy jelenleg az adósmentés miatt a bankok számára is egy lebegő állapot alakult ki, vagyis az adósok alkupozíciója most még jó. Viszont jövő tavasszal akár be is jelentheti azt a kormány, hogy “sajnos nincs több kedvezmény, nincs több moratórium, mert adtunk végtörlesztést, adtunk árfolyamgátat, devizahitelesmentést, de most itt a vége.”. Ettől kezdve nem lesz lehetőség semmilyen alkura, innentől már nem ingatlanügyi megoldás, hanem pénzügyi döntés születhet csak.
 
Ez a most még csak elképzelhető forgatókönyv akár jövő tavasszal meg is valósulhat - figyelmeztet a szakértő. Ekkortól kezdve várhatóan a bank fog már megegyezni a magánszeméllyel, mégpedig további kedvezmények nélkül. A törlesztőrészlet nem lesz az eredeti összeg fele, vagy harmada, és nem fog eltűnni, mindössze néhány százalékkal csökken a tőke összege.
 
Jövőre dömping lehet lakásokból
 
Amit ma át kell gondolnia a lakáshiteleseknek, hogy ezzel a helyzettel, ilyen körülmények között együtt tud-e élni a továbbiakban. Mert ha nem, akkor minél előbb piacra kellene vinnie a lakását, hiszen annál jobban jár, minél gyorsabban lép. Ha ezt a lépést csak jövőre vagy ezt követően teszi meg kényszerűségből, akkor esetleg éppen a moratórium alól felszabaduló ingatlanok dömpingidőszakában kerülne ki a lakása a piacra.
 
A Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője ezért azt tanácsolja, hogy a problémás hitelekből vásárolt ingatlanok tulajdonosainak most kellene döntést hozniuk az eladásról, szerezni egy vevőt és megállapodni a bankkal. Aki ezt nem teszi meg aránylag hamar, annak jövőre már nem ingatlanügye, hanem bankügye lehet, ami viszont már nem feltétlenül az ő hatáskörén belüli döntést eredményezhet.
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek