A tűz után még büntetést is fizethetnek a kigyulladt panelház lakói

Desktop
(forrás: Mihádák Zoltán - MTI)
A társasházak tűzvédelmi szabályainak betartására, a tűzvédelmi eszközök és menekülési útvonalak karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn a katasztrófavédelem, miután a hétvégén három budapesti társasházban is tűz keletkezett. A sajtótájékoztatót a XIX. kerületi Lehel utca egyik tízemeletes épülete előtt tartották, amelyben vasárnap kigyulladt egy harmadik emeleti lakás.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt mondta: az érintett lépcsőházak hő- és füstelvezető rendszerei nem működtek megfelelően, a menekülő-útvonalakon különféle tárgyak és eszközök voltak elhelyezve, amelyek elősegítették a tűz gyorsabb terjedését, és nehezítették az oltást.

Az igazgató a kispesti tűzesettel kapcsolatban elmondta, a tűzoltók 42 embert menekítettek ki a füstből, kettőt csak magasból mentő eszközökkel tudtak lehozni. Tizenegy embert, hét gyereket és négy felnőttet vittek kórházba a mentők füstmérgezéssel. A legmagasabb, ötös kiemelt riasztás alapján 15 járműfecskendőt, három magasból mentő eszközt, három másik különleges eszközt kellett bevetniük, és 56 tűzoltó vett részt a mentésben.

Szintén vasárnap egy X. kerületi társasházban egy lakás előterében ruhaneműk gyulladtak ki, míg Békásmegyeren, egy 15 emeletes panelházban a földszinti szemetes konténerben keletkezett tűz. A III. kerületi helyszínen a füst a szemétledobón keresztül több emelet lépcsőházát elárasztotta, a tűz gyorsan terjedt az elzsírosodott, nem megfelelően karbantartott rendszeren keresztül, ezért 18 embert kellett a tűzoltóknak kimenekíteniük.

Varga Ferenc cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a panelházakban gyakrabban keletkezne tűz, vagy az ilyen épület kevésbé lenne biztonságos, mint a más agyagból épített társasházak.

Az ezredes arról is beszélt: ha alsóbb szinten lévő lakásban keletkezik tűz, akkor a lakóknak „érdemes meggondolniuk”, hogy elhagyják-e otthonukat. Azt javasolta, ha lehet, akkor tömítsék el a szellőzőnyílásokat és a bejárati ajtókat, várják meg a tűzoltókat, vagy ha arra lehetőségük van, akkor meneküljenek a tetőre.

A kispesti panelházból többen a tetőre menekültek, a tetőtéri ajtók ugyanis a bejárati ajtóval azonos kulccsal nyithatók, amelyek így szabályosak, míg azok, akik a lépcsőházon keresztül lefelé mentek, a hatalmas füst miatt nem tudták elhagyni az épületet – jegyezte meg.

Varga Ferenc azt mondta, a Lehel utcai és a III. kerületi tűzeset vizsgálata is tart, és ennek eredményétől függően szabhatnak majd ki bírságot, szankciókat a társasházzal szemben. Megjegyezte, ha szabálytalanságokat tárnak fel, akkor folyosószakaszonként 60 ezer forintos bírságot kell kiszabniuk, mivel nincs mérlegelési jogkörük.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, a bírságot a társasházra és nem egy érintett lakóra róják ki, mert az esetleges szabálytalanságot osztatlan tulajdonú közösségi térben, vagyis a folyosókon, lépcsőházakban tapasztalják.

Az idei év első felében csaknem hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a társasházakban, és 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot.

A leggyakoribb szabálytalanság, hogy a lakók a menekülésre szolgáló, közös használatú közlekedőterekben különböző tárgyakat helyeznek el, vagy ráccsal zárják le a folyosószakaszokat. Volt olyan lépcsőház is, amelyben a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek