Novembertől jön az e-recept, előnye és hátránya is lesz

Desktop

Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket, azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják azt ki. A papíralapú vények ezzel nem szűnnek meg egy csapásra, körülbelül egy évig még használatban maradnak – írta meg a Népszava.

A dolognak van előnye és hátránya is. Hátrány, hogy a recept felíratása és kiváltása bürokratikusabbá válik. A gyógyszerkiváltás hasonlít majd egy banki tranzakcióra, a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Ebből következik, hogy e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, ha családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell hozzá, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt.

Ugyancsak kedvezőtlen fordulat, hogy a vényt az asszisztens nem adhatja ki a jövőben (akár a rendelési időt megelőzően), hiszen az e-receptet kizárólag az orvos írhatja be az elektronikus rendszerbe.

Ugyanakkor az e-recept előnye, hogy ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette.

Az e-receptnél az orvos is láthatja, hogy a beteg mit váltott ki, s mit nem. Ez pedig segítheti a terápiás gondok megoldását, hiszen láthatja, ha a páciens nem, vagy nem azt a gyógyszert váltotta ki, amit javasolt neki.

Az egészségügyi kormányzat azt is reméli az új rendszer bevezetésétől, hogy csökken a túlzott gyógyszerfogyasztás, ugyanis gyakran egy beteg több orvoshoz is jár ugyanazzal a problémával, mindegyiküktől begyűjti a vényeket, majd saját belátása szerint variálja az orvosságokat – olvasható a lapban.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek