Rákkeltő anyag került ikeás matracokba – nálunk nem kapható

Desktop
HAFSLO matrac (IKEA)

Frissítve! Az Ikea friss közleménye szerint nem került az IKEA magyarországi áruházaiba azokból a termékekből, amelyekben egy gyártási hiba miatt megemelkedett a diklórbenzol szintje.

Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú rákkeltő - alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari cég. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek - írja a Portfolio. 

A rákkeltő anyag az alábbi a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA termékeket érinthette:

  • a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek,
  • illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett árukat. Bár az ügy Magyarországot is érinti, a vállalat itt egyelőre nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket és tovább vizsgálódik. 

A BASF egyebek mellett matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett egy bizonyos komponens jelenléte. A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegetédeseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF közlése szerint a veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazták a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék  - matracok, kárpitozott bútorok - gyártását érintette. A cég szerint a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. A magyarországi IKEA még vizsgálja, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek be - írja a lap.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?