Nyári gyerekbalesetek: a trambulin komoly veszélyforrás

Oszd meg másokkal!

Desktop
Veszélyes lehet
Veszélyes lehet

Évente csaknem 700 gyermek hal meg és 35 ezren szorulnak kórházi kezelésre balesetek miatt Magyarországon. Bár a statisztikák javulnak, de új veszélyforrások is keletkeznek – hívta fel a figyelmet Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A halálos kimenetelű sérülések száma az elmúlt években a felére csökkent, de még mindig számottevő. Ennek csökkentése érdekében fordulnak a lakossághoz, és a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Az egyik legnagyobb előrelépést az hozta, hogy kötelezővé tették az autókban a gyerekülést – mondta el Velkey György az InfoRádióban.

Az utóbbi időben új veszélyforrások jelentek meg, amelyek miatt egyre több a súlyos fej- és végtagsérülés. Egyre gyakoribb például a trambulin okozta sérülés. A nyári hónapokban különösen nagy nagy gondot kell fordítani a balesetmegelőzésre, hiszen ez kiemelt időszak a balesetek szempontjából – hangsúlyozta a szakember.

A legfontosabbak:

  • A biciklin a gyerekek gyerekülésre üljenek. A küllőbalesetek ugyanis nagyon súlyos csontsérüléseket okoznak, aminek a következménye tartós sántítás is lehet.
  • A trambulin (különösen a kertek végében elhelyezett otthoni változat) nagyon veszélyes játék, főleg akkor, ha többen ugrálnak rajta, és ha nincs védőháló körülötte.
  • Ne legyen olyan tavacska a kertünkben, amely nincs elkerítve.
  • A forró vízzel és a forró ételekkel nagyon vigyázzunk, kirándulásnál, táborozásnál is.

 

Az orvos arról is beszélt, hogy sok olyan balesettel találkoznak, ahol kamasz gyerekek felmásznak a vonatok tetejére, a magas feszültségű áram áthúz a testükön, aminek következtében a testfelületük legnagyobb része nagyon mélyen megég. „Sokszor hetekig küzdünk az életükért, és nem ritkán elveszítik a végtagjaikat” – hangzott el.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?