Új tantárgy jöhet az iskolákban, ha a kormány is rábólint

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

A Nemzeti Alaptantervbe illesztett új kötelező tantárgy haladéktalan bevezetését kéri a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara.

„A lakosság egészségtudatosságának és képzettségének hiánya nemcsak veszélyeztető, de jelentős gazdasági terhet is eredményező negatív társadalmi tényező. Ezért haladéktalanul be kell vezetni a kötelező, Nemzeti Alaptantervbe illesztett, felmenő rendszerű egészségtan oktatást, kifejezetten e célra képzett tanárok bevonásával. E lépés eredménye évtizedes távon, de garantáltan milliárdokra tehető anyagiakban és az egészségügyi ellátórendszerre háruló teher csökkenésében mérhető.” – írták.

A Magyar Orvosi Kamara még május végén tette közzé azt a hat pontból álló listát, amelynek végrehajtása szerintük feltétlenül szükséges a magyar egészségügy javítása érdekében, ezek közül az egyik a fenti oktatási javaslat. Emellett a következők haladéktalan megvalósítását kérik:

  • Alaptörvényben rögzítsék a közösségi egészségügyi ráfordítások GDP arányában mért minimálisan 6,5%-os kötelező szintjét csakúgy, mint az egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos védelmét.
  • A korábbit meghaladó ütemben kell folytatni az orvosok és szakdolgozók béremelését úgy, hogy a paraszolvencia (hálapénz) mielőbb, egyszer és mindenkorra kivezethető és szankcionálható legyen.
  • Az intézmények működtetésére valós mértékű, az eszközpark amortizációjának fedezetét is garantáló költségkeretet kell biztosítani, ideértve a biztonságos működéshez nélkülözhetetlen gazdasági-műszaki személyzet hosszú ideje késlekedő bérrendezését is.
  • Világos, áttekinthető szabályozással kell tisztázni és rendezni az állami és magánegészségügyi ellátás jól elkülönített rendszereinek kapcsolódási pontjait, beleértve a magánellátásban felmerülő szövődmények állami intézményben történő elhárításának felelősségi viszonyait is.
  • Egyértelmű, korszerű szakmai protokollokra, az alapellátásban jól definiált hatásköri listára van szükség. Ehhez elkerülhetetlen a szakmai kollégiumok újraalkotása csakúgy, mint a független tisztiorvosi rendszer helyreállítása.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek