Új megoldásokat sürget az akadémia a szúnyogirtásban, mielőtt nagyobb baj lenne

Desktop
(fotó: Whitsunday Times)
(fotó: Whitsunday Times)

A klímaváltozás hatására számos új betegségterjesztő szúnyogfaj telepedett meg Európában. Magyarországon is fel kell készülni az új korokozókkal szembeni védekezésre, új módszerekre van szükség a szúnyogirtás terén – hívja fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az elmúlt években több esetben is az általuk a trópusokról behurcolt vírusok (például Chikungunya-vírus, Dengue-vírus) okozta járványok alakultak ki Európa egyes régióiban. Mint írják, Magyarország is jelentős mértékben érintett, hiszen a nyugat-nílusi láz vírusának megjelenése óta már minden évben regisztráltak emberi megbetegedéseket, sőt további rendkívül kockázatos vírusok (többek mellett az Usutu-vírus) felbukkanását is kimutatták.

Hazánkban eddig három invazív szúnyogfajt írtak le. Tartós megtelepedésükre is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Meghonosodásuk az első nagy lépés az új betegségek megjelenése és terjedése felé, de kiválthatja a már jelen lévő kórokozók intenzívebb terjedését is. Ezáltal reálissá vált új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulásának veszélye – áll a közleményben.

A járványos megbetegedések megjelenésének megakadályozására a leghatékonyabb módszer a terjesztő szúnyogok állományának kezelése. Megfelelő monitoring- és gyérítési rendszerrel jelentős költségmegóvás érhető el, és megelőzhetők a köz- és állategészségügyi veszélyhelyzetek – vélik a tudósok.

Az MTA szerint a Magyarországon jelenleg alkalmazott szúnyoggyérítés nem alkalmas az új kihívások kezelésére, így teljes koncepcióváltást sürgetnek. Az alábbiakat javasolják:

  • A hazai csípőszúnyogok országos monitorozásának megszervezése, a begyűjtött egyedeknek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által jegyzett, a szúnyogok által terjesztett kórokozókra vonatkozó folyamatos vizsgálata.
  • A monitoringrendszer keretein belül, de kiemelten az invazív szúnyogfajok megjelenésének és terjedésének vizsgálata.
  • A gyérítési gyakorlat modernizálása, a deltamethrin használatának jelentős mértékű csökkentése, mivel a szigorúan specifikus, szúnyoglárvát irtó, a Bacillus thuringiensis israelensis használatával sokkal célirányosabb védekezés érhető el, egyúttal a „nem célszervezetek károsítása” is sokkal csekélyebb mértékű.
  • Európa más országaiban már alkalmazott módszerek tapasztalatai alapján a biológiai gyérítés előtérbe helyezése, a rendszeres élőhely-térképezése, a lakosság tájékoztatása és aktív bevonása a védekezésbe a háztáji, illetve magánterületi tenyészőhelyek megszüntetése érdekében.
  • A mindezekhez szükséges szakmai háttér megteremtése. A hazai kutatóegyetemek és kutatóintézetek tudásbázisára alapozva létre kell hozni és hosszú távon fenn kell tartani azt a szakembergárdát, amely képes elvégezni és összehangolni a fenti tevékenységeket.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?