A fogyókúra és a fogromlás

A fogyókúrák során általában megváltozik az étrendünk. Több zöldséget eszünk nyersen, illetve párolva, és gyümölcslevet, gyümölcsöt meg gyógyteát fogyasztunk. Ezek az ételek magas savtartalmukkal károsítják a fogainkat.

Normál esetben a szájüreg pH értéke 6 és 7 közé esik. Az ételek magas savtartalma erősen savas irányba tolják a pH-t (kb. 4-5-re). Ez igaz a magas cukortartalmú ételek fogyasztása után is. Ilyenkor a savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódik. Étkezés után ezért nem ajánlatos egyből fogat mosni, mert a felpuhult zománcot kisikáljuk, ezért érdemes legalább fél órát várni a fogmosás előtt. Ha egész nap eszünk, újra és újra savassá válik a pH, nincs idő a helyreállításra, így a fogak romlásnak indulnak.

Idézzük fel a hallottakat: egészséges életmód, dietetikusok tanácsai, netán fogorvosi rendelőben hallott étkezési és fogmosási tanácsok, stb. Amit ajánlunk az a rendszeres étkezés, nassolás nélkül!

Jó tanácsok:

  • főétkezések közben igyunk sima vizet,
  • a cukormentes rágógumi is jót tesz, ha nem tudunk fogat mosni,
  • vagy legalább tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat étkezés után.

Egészséges, fogbarát nassolás is lehetséges. Például sózatlan mogyoró, olajos magvak vagy a sajt is jót tesz a fogaknak.

Mindezek figyelembe vételével fontos megemlíteni a félévenkénti fogászati ellenőrzésen való részvételt. Ha időben felismerik a problémát, megelőzhető egy későbbi nagyobb beavatkozás is! Nem utolsósorban pénzt spórolunk meg.

Mindenkinek a fogai megtartása a cél!

Amennyiben többen jelentkeznének be hozzánk a családból vagy baráti társaságból, kedvezménnyel kedveskedünk Önöknek a későbbi kezelések áraiból.

BahDental Családi Fogászat

  • Cím:  1118 Budapest, Budaörsi út 4-18. B ép. fszt. 4.
  • E-mail:bahfogaszat@gmail.com
  • Web: bahdental.hu
  • Tel: 06-1/781-81-10,   06-20/233-12-95,   06-20/233-12-45
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek