Tudod, mi az a másodlagos fulladás? Strand után, víz nélkül is jelentkezhet!

Desktop
a kép illusztráció

Tudtad, hogy strandolás után, már otthon, víz nélkül is jelentkezhetnek a fulladásra utaló tünetek?

Ezt hívják másodlagos fulladásnak. Ilyenkor a belélegzett víz felgyűlik a tüdőben, és irritálja a szöveteket, tüdőödémát és légzési nehézségeket okoz, ez pedig halállal is végződhet - írja az Egészségkalauz.

Létezik száraz és nedves fulladás. Nedves fulladásnál a tüdőbe folyadék kerül. Száraz fulladás esetén a tüdőbe nem kerül folyadék, mégis bekövetkezik a fulladással összefüggő oxigénhiányos állapot. Ennek oka általában a gége görcse, miután a torokba hirtelen nagyobb mennyiségű víz kerül. A víz ugyan nem jut a tüdőbe, de az élethez nélkülözhetetlen levegő sem. A száraz fulladás a szakemberek szerint a vízbe fulladásos esetek mintegy 10-15 százalékában fordul elő.

Száraz fulladásnak tekinthető az is, amikor hirtelen nagyon hideg víz éri a testünket, és az ennek hatására kialakuló sokk következményeként leáll a szív.

A másodlagos fulladás ritka jelenség, de gyakrabban érinti a gyermekeket, mint a felnőtteket. Általában teljesen hétköznapi cselekedetek során kerülhet folyadék a tüdejükbe, például a vízben való játék során, ha valaki a víz alá nyomja őket, vagy amikor úszni tanulnak. A tünetek közé tartozhat a köhögés (mely esetenként rózsaszínes, habos is lehet), a mellkasi fájdalom, az extrém fáradtság, a légzési nehézségek, a sápadt bőr, a fokozott izzadás, és a viselkedés megváltozása. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz - írja az Egészségkalauz.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek