François pezsgőgyár, a nagy konkurencia

Oszd meg másokkal!

Desktop

1896. Budafok, Anna utca 7-9., Louis François & Co. Pezsgőborgyár Promontor, csarnok - mondja a kép felirata.

És mert az előző évszázad viharait csak a Törley pezsgőgyár vészelte át - sokszor csak nevében -, ha látunk is François pezsgőt ma a polcokon, azt gondoljuk, ez csak egy fantázianév.

Pedig Louis François, a franciaországi Reimsből nem a fantázia szüleménye, a pezsgőszakértő úriembert Törley József "importálta", még 1882-ben. És Louis érthetett is rendesen a pezsgőhöz, hiszen az apja a champagne-i Montigny pezsgőgyár pezsgőmestere volt.

Pár évnyi közös munka után François önállósította magát - neki is sokáig jól ment, Törleyéknek is, meg ezernyi apró másik pezsgőgyárnak is a városban - az előző század fordulóján, aztán az első világháborút követő "boom" idején gyártottak pezsgőt Kőbányán, Csillaghegyen, bárhol, ahol a régi szőlőgazdálkodás pincéi erre lehetőséget adtak.

A François család pezsgőüzemének a második világháború vetett véget, 1944 augusztusában hat bombatalálat érte az üzemet, szinte minden romba dőlt, a készletek is megsemmisültek. A családnak nem sikerült talpra állítani a céget, végül 1949-ben a Pénzintézeti Központ felszámolta, az ingatlanokat pedig államosították. 

Még a nyolcavanas évek elején is szinte minden pince egy, állami kézben volt, végig a Budafoki út mentén. 

François pezsgőt most a Törley gyárt - miután megvették a családtól a névhasználatot -, kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből.

A képet a Facebookon, itt találtuk, a pezsgőgyártörténetet pedig itt követhetitek tovább

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?