Nézegessetek bambusz-edényeket, amikből nem oldódik ki semmiféle ártalmas anyag

Desktop
Ezek azok, amiket kerülni kell, fotó: stiftung warentest
Ezek azok, amiket kerülni kell, fotó: stiftung warentest

A gyártók megpróbálnak mindenfélét kitalálni, hogy fogyasszunk is - ha már az egyszer használatos műanyag, és plasztikbevonatos papír kávéspoharakat nem szórhatjuk ezentúl a szemétbe ezrével. Így születhetett a bambuszrost és melamin kombinációjából a természetesen cuki és azonnal megvásárolandó, akár többször is használható kávéspohár. A bambusz jó húzószó, eszméletlen gyorsan növekvő növény, a fél világon megél - és tényleg  környezetbarát.

A melamin viszont annál kevésbé az. Eddig is találkoztunk egyszer-egyszer termékvisszahívással, amikor kicsit vastagabb, időtállóbb verzióban készítettek szuperpandás gyerekedényeket a két anyagból, de ez a vékonyabb falú kávéscucc egyértelműen balsiker. A Stiftung Warentest kísérleteinek lesújtó lett az eredménye. A többször használatosnak szánt 12 tesztelt bambuszpohár közül egyetlen egy ment át a teszten, négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz. Öt pohárnál egészségre káros anyagok kerülnek át a bennük lévő forró italba. Kettő pedig teljesen megbukott a teszten; a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és egészségre ártalmas anyagok is kerülnek a benne lévő italba.  

A probléma forrása a melamingyanta, ami melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. Szóval az ilyen edényeket simán használhatod a reggeli joghurthoz, szalámit szeletelni, de se meleg étel-italt ne tegyél beléjük, se mikróba ne rakd őket. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.   

A melamint egyébként még vagy majdnem kétszáz éve találta fel egy német tudós, és azóta is rengeteg mindenre használják - ami valószínűleg nem ártalmas az egészségünkre. A szinte törhetetlen edényeket már a második világháborúban használták az amerikai hajókon, ez az anyag védi és borítja a konyhai munkalapokat, a laminátparkettát, a szárazon törölhető táblákat.  Tűzgátló (vagy legalábbis késleltető) hatása miatt keverik festékbe, tapétákhoz, szövik textilbe.

Képeinken (az első kivételével) hagyományos, vagy éppen modern felfogásban készült, 100%-ban bambusz anyagú edényeket láttok.  

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek