Tarlós korlátlan vétójogot kap?

Desktop
Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén (fotó: Koszticsk Szilárd - MTI)
Tarlós István főpolgármester korlátlan vétójogot kap, vagyis annyiszor vétózhat meg egy-egy megszavazott rendeletet, ahányszor akar.

A Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésére időzített törvényjavaslat alapján Tarlós István akár a teljes ciklus idejére, öt évig is blokkolhat olyan, a közgyűlés által megszavazott döntéseket, amikkel nem ért egyet - írja az Origo. Míg az államfő egyszer vétózhat meg egy-egy törvényt, a főpolgármester ezt akárhányszor is megteheti majd, ha az Országgyűlés rábólint a javaslatra.

Az Origo forrásai szerint ez a jogosítvány volt a feltétele annak, hogy Tarlós István induljon a választásokon, a miniszterelnök pedig ezt megígérte neki nyáron. A főpolgármester szerint "...hogy egy főpolgármester bármilyen őrültségeket meg tudjon akadályozni, akármelyik oldalról is jöjjenek, ehhez a vétójog nélkülözhetetlen."

Az erről szóló javaslatot még novemberben elfogadhatja a Parlament - írja a lap. Ez alapján a főpolgármester ugyanazon ügyben többször kezdeményezheti az újratárgyalást, "az ismételt tárgyalás során hozott döntés csak akkor hajtható végre, ha az üléstől számított három napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb ismételt tárgyalást".

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek