Az önkormányzat közleménye túlóratörvény-ügyben

Oszd meg másokkal!

Desktop

Február 20-án került ki az önkormányzati sajtószolgálat oldalára Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzatának közleménye, gondoltuk, ti is kíváncsiak vagytok rá, itt van hát, szó szerint:

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzatának közleménye Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Pénzügyi Bizottsága 2019. február 20-án tárgyalta az ellenzéki (MSZP,DK, Jobbik, LMP) képviselőknek a túlóratörvénnyel kapcsolatos határozati javaslatát. Az ellenzék az önkormányzat gazdasági társaságainál meg akarja tiltani a Munka törvénykönyve januári módosítása által lehetővé tett szabályok alkalmazását (pl. a 400 túlóra lehetőségét), és felhívja a kerületi gazdasági társaságokat, hogy ne éljenek ezekkel a lehetőségekkel.
 A Bizottság határozatában elítélte az indítványozó képviselők akcióját. Kiemelte, hogy ezzel megszegték képviselői esküjüket. Nem a jogszabályok megtartásán és megtartatásán, hanem a törvény elleni uszításban jeleskednek. Nem a kerület fejlődésének előmozdítása érdekében ténykednek, hanem országos politikai kampányban vesznek részt. Határozati javaslatuk több bekezdése szóról szóra megegyezik a Botka László szegedi polgármester által 2018. december 21-én a szegedi közgyűlés elé terjesztett előterjesztéssel.
 A Bizottság kifogásolja, hogy az ellenzéki képviselők el akarják vonni a gazdasági társaságok vezetőinek munkáltatói jogosítványát, konfliktust akarnak szítani a társaságokon belül. Sem a társaságok vezetőit, sem dolgozóikat nem kérdezték meg a törvény alkalmazásáról. Az önkormányzat gazdasági társaságainál az indítványozó képviselők által feltételezett munkavállalói érdeksérelem nem áll fenn, túlóra jellemzően nincs. Kivétel a Szakrendelőben a betegellátás folyamatossága érdekében, a felújítás miatt elrendelt, csekély számú túlóra.  
Az ellenzék be akar avatkozni a munkaviszonyokba, méghozzá olyan módon, ami hátrányosan érintheti a kerületi gazdasági társaságok versenyképességét és a munkavállalók kereseti lehetőségeit. Az indítványozó képviselők hatáskörüket messze túllépve politikai nyomást akarnak gyakorolni a kerületi gazdasági társaságok vezetőire, és azokban is konfliktust akarnak generálni.  
A fentiek miatt a Bizottság a határozati javaslatot tárgyalásra alkalmatlannak tartja, megtárgyalását nem javasolja a Képviselő-testületnek.  Az Önkormányzat Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottsága2018. február 18-án tárgyalta az előterjesztést. Az ülésen kiderült, hogy az előterjesztők nem tájékozódtak a kerületi önkormányzati és egyéb gazdasági társaságoknál a túlórák számáról. Az előterjesztésben szereplő adatok forrását nem tudták megjelölni. Ez a bizottság sem javasolta a Képviselő-testületnek az előterjesztés megtárgyalását.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek