Választási kisokos: azt nem írjuk meg, kire szavazz, csak azt hogy hogyan

Desktop

Helyi önkormányzati választások 2019

Az Alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását (2014) követő ötödik év októberében kell megtartani. A választás konkrét időpontját a köztársasági elnök tűzte ki.

A választásra 2019. október 13-án, vasárnap kerül sor.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ugyanezen napon kell megtartani. A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi általános választásának kitűzéséről a 183/2019. NVB határozatában rendelkezett.

Magyarország Alaptörvénye alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is.

Nincs választójoga annak, akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt, vagy kiskorú.

A választási értesítők kiküldése folyamatban van, ezt legkésőbb augusztus 23-án meg kell kapnod, az állandó lakcímeden. 

 • Ha megkaptad, nem muszáj megőrizni, mert nem kell magaddal vinni majd a választáskor. (De jó, mert fontos adatok vannak rajta. És egyben biztos is lehetsz, hogy rajta vagy a választói névjegyzéken.)
 • Ha nem kaptad meg: azt a helyi választási irodánál - a kerületi jegyzőnél - jelezheted, kérhetsz is újat, és ellenőrizheted is, hogy rajta vagy-e a listán.
 • Ha külföldön élsz, de van magyarországi lakcímed, oda fogják postázni az értesítőt.
 • Ha külföldön élsz, és nincs magyarországi lakcímed, nem vehetsz részt a magyarországi önkormányzati választáson.
 • Ha külföldi vagy, és van magyarországi lakcímed, te is oda kapsz értesítőt (ha nem kaptál, és állandó lakcímed van, neked is a kerületi jegyzőnél kell érdeklődnöd.)

A választási névjegyzék a 2019. augusztus 7-i névjegyzéki adatok alapján készült, szóval, ha e dátum után költöztél, jelentkeztél be valahova, menj el a mostani lakcímed szerinti jegyzőhöz tisztázni a dolgokat.

Szavazni a szavazás napján (október 13-án, vasárnap) 6 órától 19 óráig lehet.

Személyesen kell a voksot leadni, a személyazonosságot pedig igazolni kell, érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel vagy jogosítvánnyal és a lakcímkártyával.

Az önkormányzati választáson mindenki csak a saját lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat.

De aki bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik, választhat, hogy melyik település önkormányzatának megválasztásában szeretne részt venni. Ha úgy dönt, hogy a tartózkodási helyén szeretne szavazni, akkor kérheti átjelentkezését a lakcíme szerinti választási irodától.

Átjelentkezni október 9-én (szerda) 16 óráig, kizárólag a választás kitűzését megelőzően legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyre lehet azzal a feltétellel, hogy a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig (október 13-ig) tart.

Ugyanezért külképviseleten (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) sem lehet szavazni ez alkalommal.

A fogyatékossággal élő választópolgár a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében:

 • Braille-írással készült értesítő megküldése,
 • könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,
 • Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során,
 • akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.
 • ezeken kívül a választópolgár kérhet mozgóurnát is. A mozgóurna iránti kérelmet augusztus 8-ától (csütörtök) lehet benyújtani.

A szavazólap kitöltésében segítheti az általa választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

Mozgóurnát kérhet még, de csak akkor ha az a cím, ahova a mozgóurnát kéri és a választópolgár lakcíme ugyanabban a szavazókörben található

 • aki mozgásában egészségi állapota (illetve fogyatékossága) miatt,
 • vagy fogvatartása miatt akadályozott.

A mozgóurna iránti kérelmet akár az utolsó pillanatban is be lehet nyújtani, ha a szükség úgy hozza, azaz:

 • levélben vagy ügyfélkapu nélkül a valasztas.hu honlapon legkésőbb október 9-ig (szerda),
 • személyesen október 11-ig (péntek), vagy
 • ügyfélkapuval a valasztas.hu honlapon a szavazás napján (október 13. vasárnap) 12 óráig,
 • meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig.

De ha egyszer valaki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.

A szavazás során Budapesten három személyről kell döntened, ki legyen a kerületi önkormányzati képviselőd, a kerületi polgármester és a főpolgármester.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek