Júliustól bárkit megfigyelhet a rendőrség, és eljárást is indíthat ellene, gyanú nélkül is?

Desktop

Júliustól akár titkosszolgálati módszerekkel törvényesen megfigyelhet bárkit a rendőrség - írja a 444 Magyar György ügyvéd blogjára hivatkozva.

Július 1-jén életbe lép a Büntetőeljárásról szóló új törvény (Be.), amelynek egyik új eleme az úgynevezett előkészítő eljárás. Ez annyit takar, hogy eljárást lehet indítani titokban bárkivel szemben, aki bűncselekmény gyanúsítottjaként szóba jöhet, illetve azt is megfigyelhetik, "akiről megalapozottan feltételezhető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart". Vagyis gyakorlatilag bárkit.

Ez rímel a rendőrség évek óta tartó "fokozott ellenőrzésére", vagyis hogy minden ok, gyanú, bármi nélkül bárkit megállíthatnak és megmotozhatnak az utcán. A büntetőeljárás illetve a megfigyelés kritériuma azonban eddig a megalapozott gyanú volt, júliustól ez nem kell hozzá - írja a 444.

Magyar felhívja a figyelmet, hogy a megalapozott gyanúsítás nélküli nyomozást még a mentelmi joggal bíró parlamenti képviselők sem úszhatják meg. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?