A "kilakoltatásos" történet két nagyon különböző oldala

Desktop
A kép csak illusztráció, forrás: tlc
A kép csak illusztráció, forrás: tlc

Pillanatok alatt elterjedt a híre, hogy az önkormányzat földönfutóvá tett egy idős bácsit. Mára már a történet két oldalát is megismerhetjük.

Tegnap, július 31-én késő délután jelent meg a Város mindenkié blogbejegyzése, hogy Budafok-Tétény önkormányzata a helyi szociális ellátórendszer közreműködésével hajléktalanná tett egy idős férfit. Így szólt a bejegyzés:

"Budafok-Tétény önkormányzata a helyi szociális ellátórendszer közreműködésével tegnap hajléktalanná tett egy idős férfit. A Város Mindenkié tiltakozik a szakmailag védhetetlen, etikátlan és kegyetlen eljárás ellen, és azt követeli az önkormányzattól, hogy azonnal tegyék lehetővé az idős férfi lakásba való visszaköltözését. 

A tegnapi nap folyamán Budafok-Tétény önkormányzata hajléktalanná tett egy 79 éves egyedülálló férfit, aki korábban egy kicsi, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt.  A kerületi családsegítő központ egyik munkatársa – vélhetően az önkormányzat utasítására – rávette, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, majd „elhelyezte” őt egy Soroksár külső részén lévő hajléktalanszállón.

A hatályos törvényi szabályozás szerint a települési önkormányzatoknak, így Budafok-Tétény önkormányzatának is kötelező feladata a „hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítása”. Ezzel szöges ellentétben, Budafok-Tétény önkormányzata és a helyi szociális ellátórendszer ebben az ügyben nem a hajléktalanná válás megelőzésén, hanem azon dolgozott intenzíven és mostanra „eredményesen”, hogy idős korával és sérülékeny állapotával visszaélve, hajléktalanná tegyenek egy rászoruló lakost.

Az otthonától megfosztott idős úr valóban segítségre szorult az önálló életvitelhez, ezt a házi segítségnyújtáson keresztül azonban meg is kapta. Noha korábban érkezett panasz rá a lakás rendetlensége miatt, amikor személyesen beszéltünk vele, a lakásban példamutató rend  és tisztaság volt. Egyértelműen és többször is elmondta nekünk, hogy nem szeretné elhagyni az otthonát, nem szeretne hajléktalanszállóra menni. Erre tegnap vélhetően csak nyomásra és amiatt került sor, mert az önkormányzat és a vele foglalkozó „segítők” elhallgatták előle, hogy a kilakoltatásának a törvényi feltételei nem állnak fenn (amennyiben az önkormányzat még lakáskiürítési pert sem indított ellene).

Az ügy előzménye, hogy a hajléktalanná tett idős férfi 2018-2019 telén – egy kórházi kezeléssel összefüggésben – kéthavi elmaradásba került a lakbérrel. Az önkormányzat rosszhiszeműen járt el, és kevesebb mint 40 ezer forintnyi lakbér- tartozás miatt idén január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Ezt követően az önkormányzat már azon dolgozott, hogy kiforgassa őt az otthonából, noha az öregségi nyugdíja egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez (és mintegy 200 ezer Ft megtakarítása is van).

Minderre tekintettel, felszólítjuk Budafok-Tétény önkormányzatát, és külön Karsay Ferenc polgármestert, hogy tegyék lehetővé a volt bérlő számára az otthonába való azonnali visszaköltözést! A helyzet megoldásához arra van szükség, hogy az önkormányzat intézkedjen a bérleti jogviszonya helyreállításáról, és a továbbiakban is biztosítson számára házi segítségnyújtást.

A fentiekkel kapcsolatos felelősség alapvetően az önkormányzatot és annak döntéshozóit terheli. Ezzel együtt, mindazoknak, akik a helyi szociális ellátásból közreműködtek ebben a szakmailag védhetetlen, etikátlan és kegyetlen eljárásban, viselniük kell a Szociális Munka Etikai Kódexében foglaltak súlyos megsértésével kapcsolatos erkölcsi felelősséget."

Az önkormányzat ma közleményben tette közzé, ők hogyan látják a történteket:

"Közlemény

Álhír kerületi kilakoltatásról

Több médiumban július 31-én megjelent egy álhír, - anélkül, hogy az újságíró annak valóságtartalmáról az önkormányzatot megkérdezte volna - miszerint Budafok-Tétény Önkormányzata az utcára tett önkormányzati lakásából egy segítségre szoruló idős bácsit.

A valóság azonban köszönőviszonyban sincs a hírrel.

A Szociális Szolgálat vezetője az alábbiakról tájékoztatta a polgármestert:

A cikkben szereplő személy valóban egy önkormányzati bérlakásban élt és valóban több havi lakbérrel tartozik, amit többszöri felszólítás ellenére sem rendezett.

A volt bérlő ellen 2019. május és júniusában több esetben érkezett a hivatalhoz panasz a ház lakói és a közös képviselő részéről, hogy a kérdéses lakásból elviselhetetlen bűz árad kifelé, és a lakást elborítja a szemét. A lakók sokáig toleránsak voltak, de az elviselhetetlen állapotok miatt mielőbbi intézkedést kértek.

A szociális munkatársak a lakásban elviselhetetlen állapotokat találtak, a wc-t elöntötte a fekália, mindent elborított a szemét (ami a képeken is látható). Tekintettel a lakó életvitelére, a többi lakót is veszélyeztető fertőzés- és járványveszélyre a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Irodáján eljárás indult a szomszédok bejelentésére.

A Társasházban 16 db lakás található, itt több gyermekes család, és idősek is élnek, az ő életüket keserítette meg a lakó.

A Családsegítő Szolgálat többszöri megkeresésre tudott csak a bérlővel egyeztetni, hogy a lakásba bejusson, és fel tudja ajánlani a segítségét. Az illető úgy nyilatkozott, hogy nem kér segítséget, meg tudja oldani problémáit.

A hivatal legutóbb 2019. június 13-án szólította fel a volt bérlőt az együttélés szabályainak betartására és a lakás kitakarítására. Mivel a lakó semmilyen ígéretét nem tartotta be, a Szociális Szolgálat a bérlakást önerőből kitakaríttatta 2019. július 3-án. A szomszédok elmondása szerint a volt bérlő életvitele nem változott ezt követően sem, a szemét és bűz ismét elkezdett gyűlni a lakásban.

A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, mivel az idős, beteg férfi nem volt képes magát ellátni, a lakást fenntartani, négy felnőtt gyermeke sem volt hajlandó befogadni, elhelyezést talált számára a Baptista Szeretetszolgálat egyik intézményében, amit elfogadott és az általa használt lakást önként adta át 2019. július hó 30. napján. Az idős férfit ideiglenesen egy háromágyas szobában helyezték el, ahol a személyes dolgait is tarhatja és egészségi állapotának javítása érdekében jelenleg a Honvéd Kórházban vizsgálják.

Összegezve, az önkormányzat a hírekkel ellentétben NEM rakta ki az idős bácsit az utcára, hanem-, mivel a hozzátartozói vagy nem tudták vállalni a befogadását, ellátását vagy nem tudtuk elérni őket - megfelelően elhelyezte és folyamatosan figyelemmel kiséri helyzetét.

Az önkormányzat jogi lépéseket tesz azon médiumok ellen, akik egyoldalú tájékoztatással félrevezették a széles közvéleményt ezzel rossz színben tüntették fel a szociális ágazat szakembereit, az Önkormányzatot és a klienst is méltatlan helyzetbe hozva."

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek