Nagytétényi Nagyboldogasszony Plébánia

1225 Budapest, Nagytétényi út 286. | +36-1-207-4894

Oszd meg másokkal!

Desktop

1333-ban plébánia. Szent Mihály templomáról van okleveles adatunk. E templom romos tornyát és szentélyét részben megtartva építteti föl Rudnyánszky József és felesége Száraz Julianna 1753–54-ben a mai Nagyboldogasszony templomot, amelyet Padányi Bíró Márton 1755. október 5-én szentelt föl. Korábban a kastély-kápolna ferences lelkésze gondozza a híveket 1734-tôl önálló helyi anyakönyvezéssel. 1736-tól 1743-ig Törökbálint filiája. 1743-tól ferences, majd 1771-tôl világi plébánia. A templom, a Kálvária, a Szent Flórián, Szent Orbán, Szent Család és a Szentháromság szobor műemlék jellegű – Maulbertsch festmény van letétben a Magyar Nemzeti Galériában. Területén a Balatoni út mellett találták meg az egykori Kána, ill. Káva néven emlegetett, a XI. században Szent Szabina tiszteletére alapított bencés monostor maradványait. A templom az 1997. évi LIV. törvény alapján 15 831. törzsszám alatt I. kategóriába sorolt műemlék. A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés során került a székesfehérvári egyházmegyétôl az esztergom-budapesti fôegyházmegyéhez.

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Fülöp Ákos
Telefon:+36-1-207-4894
Email:nagytetenyplebania@invitel.hu
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek