Ősszel sok a koccanásos baleset - így előzheted meg!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: police.hu)
A baleseti statisztikák szerint ősszel jelentősen megnő a koccanásos balesetek száma. A közvélekedéssel szemben azonban az ok nem az őszi köd és az eső. Ősszel másképpen kell vezetni - írja a police.hu.
 
Mire figyeljünk?
 
  • Ősszel már előfordulhat, hogy szinte egész nap fagypont körüli a hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, erre különösen figyelni kell.
  • Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének esélye, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.
  • Az izzók fényereje sokévi használat után a felére csökkenhet, a szennyeződés, a sár és vízpermet is csökkenti a fényerejüket, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban őket!
  • Elengedhetetlen a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli gumikkal vészfékezés esetén rövidebb a féktávolság, mint nyári gumikkal, amelyekben 7 Celsius-fok alatt már kevésbé bízhatunk.
  • Külföldi utazás előtt tájékozódjunk, hogy az út során érintett országokban kötelező-e a téli gumi vagy a hólánc használata, mert hiányuk esetén sok esetben már az országba sem engedik be az autónkat!
  • Műszeres méréssel ellenőriztessük a lengéscsillapítók állapotát, amely jelentősen befolyásolja az autó úttartását, stabilitását, a fékút hosszát!
  • Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogosok ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre lép.
  • A közvetlenül az úttest mellett haladó gyalogosok a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén fokozott veszélyforrást jelentenek.
  • A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes forgalommentes úton gyakorolniuk. Vezetéstechnikai pályákon biztonságos körülmények között gyakorolhatnak.
  • Hosszabb utazásnál szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő élelmiszerre és italra. Elindulás előtt érdemes tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak helyzetek, amikor biztonságosabb, ha autó helyett más közlekedési eszközzel indulnak útnak - tanácsolja a rendőrség.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?