20 traffipaxos civil rendőrautó jár az utakon, bárhol találkozhatsz velük

Desktop
Egy ilyen civil autó (forrás: Facebook)

20 civil, sebességet mérő autót vetett be a rendőrség a gyorshajtók ellen.

Az elmúlt egyéves időszakban 3 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma Magyarországon, a halálos kimenetelű tragédiáké pedig 8  százalékkal nőtt - írja a police.hu. A járművezetők egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha látja a rendőrt vagy a fix, telepített ellenőrző eszközöket - mondta Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője a Zsaru magazinnak.

A baleset a véletlenek egy időben, adott helyen bekövetkezett elháríthatatlan összessége. Az viszont nem véletlen, ha az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőr karambolozik. Az sem véletlen, ha valaki úgy ütközik, hogy a megengedett sebesség kétszeresével száguld, előzget, másokat veszélyeztet. Az sem véletlen, ha valaki nem köti be a biztonsági övet, ha részeg sofőr mellé ül be. Az sem véletlen, ha valaki tudja, hogy a fék, a gumiabroncs rossz, a motor alkalmatlan az előzésre, mégis kimegy az útra. Ez mind veszélyforrás - mondta az ezredes.

A szabálytalan autósok kiszűrésére használja a rendőrség a civil, jelöletlen rendőrségi autókból történő sebességmérést. 20 ilyen fedélzeti kamerával ellátott szolgálati gépjármű fut az utakon. A kamera rögzíti is a szabálysértést. A gyorsan hajtó sofőrök többsége nem is ellenőrzi a felvételt, tudja, mit tett, elismeri a szabálysértés tényét. 

Ezek a járművek szemből is tudnak mérni, nem kell megfordulni, nem kell felvenni a rögzítéshez a szabálysértő sebességét, nem kell „letolni” az útról senkit. 

Bár Facebook-bejegyzésekben lehetett olvasni arról, hogy ezek a civil autók addig nyomulnak a belső sávban a sofőrök mögött, ameddig meg nem tudják büntetni őket. A trükk lényege a bejegyzések szerint, hogy egy hétköznapinak tűnő Audi agresszíven tolni kezdi az előtte közlekedő autót, jellemzően a többsávos út belső sávjában. A sofőr ilyenkor vagy kimegy a külső sávba, vagy kénytelen rákapcsolni a sebességre, legalább ideiglenesen, míg a külső sávban lévő lassú autók elé nem ér.

Az ezredes ezt cáfolta, a rendőr nem provokál, nem kényszerít senkit szabálysértésre vagy gyorshajtásra - olvashatjuk a rendőrség oldalán.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?