Mégsem olyan klassz a dél-budai térség autóbusz-járatfejlesztése?

Oszd meg másokkal!

Desktop

A dél-budai agglomerációs térség autóbuszjárat módosításairól csütörtökön megjelent igen részletes beszámolónk elhallgatja a változtatások negatívumait – állítja szakértő szerzőnk, aki csokorba szedett néhányat ezek közül.

A legfontosabb probléma, hogy az agglomerációban az autóbuszokon kétféle díjszabás van érvényben, nagyjából az egykori BKV (kék) autóbuszain a BKK-é, míg a többi járaton a Volánbuszé. Most hiába hoztak létre egy egységes dél-budai agglomerációs bérletet, amivel mind két típusú buszjáraton lehet egy adott útvonalon utazni, a jegyet váltók az eddigiekhez képest több helyen hátrányba kerültek. Például jó, hogy Budakeszi és Budaörs között sűrűbb lett az összeköttetés, de eddig a vezetőnél megváltva a jegyet 250 forintba, illetve a diákoknak 125 forintba került egy utazás, az most elővételben 350, míg a vezetőnél jegyet váltva 450 forintba kerül. Ez a teljesárú utazásnál majdnem kétszer drágább, míg a diákok esetében három és háromnegyedszer kerül többe. Azonban ilyen probléma más szakaszon is keletkezett, erről nem szól a beszámoló. Mint ahogy arról sem, hogy több közvetlen összeköttetés megszűnt. Például Budakeszi és Törökbálint, Diósd valamint Budatétény között, és jelentősen szűkült a Diósd, Búzavirág utca és Budatétény közötti kapcsolat is. Hiába van ott új átszállási lehetőség, az egy újabb jegy megváltását teszi szükségesé azokban az órákban, amikor a 13-as autóbusz nem jár.

A buszjáratok nagyon gyors átszervezése mögött az is áll, hogy a II. kerületi polgármester nagyon szeretné a Zsámbéki medencéből érkező elővárosi autóbuszok végállomását megszüntetni és ezzel összefüggésben a döntést hozók próbálják a térségből Kelenföld felé terelni az utasokat. Azonban a 30–60 perces sűrűségű autóbuszok, amelyek csak este nyolcig járnak, nem lesznek versenyképesek a három percenként járó és közvetlenül Buda szívébe közlekedő 22-es autóbuszokkal

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?