A Kozara szerb hadihajó legénysége díszőrséget áll a hajóbaleset helyszíne előtt elhaladva

Desktop
Kép: Instagram, Szerb Hadügyminisztérium
Kép: Instagram, Szerb Hadügyminisztérium

Tegnap délben haladt el a múlt heti hajóbaleset helyszíne mellett a Kozara szerb hadihajó, egyébként pont kadétokat szállított továbbképzésre - hogy a nemzetközi folyamhajózás és aknamentesítés finomságait sajátíthassák el magyar szakemberektől. És egyben olyan leckét is kaptak, ami nincs a tankönyvekben, hogyan kell tiszteletet adni elhunyt hajóstársaknak, utasoknak. 

Közben a Duna vizében tovább folynak a mentési munkálatok, zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával. A búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése. (Az úszódaru addig, amíg ilyen magas a Duna vízállása, egyszerűen nem fér át a hidak alatt.) 
Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

A vízállás jelenleg újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok. De dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Az eltelt napok alatt a szinte azonnal fellelt hét áldozaton túl további tíz holttestet találtak, volt akiét már majdnem Paks magasságában. Őket már mind azonosították is, 9 dél-koreai utas és a hajó 2 fős magyar legénységét továbbra is keresik.

Frissítés: a rendőrség közleménye szerint a Szabadság híd környékén 2019. június 6-án este kiemelt magyar férfi holttestének azonosítása is megtörtént.

A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 8 dél-koreai utast és a hajó magyar legénységéből egy embert.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek