Így bringázz szabályosan! Rendőrségi kisokos bringásoknak

Desktop
(forrás: police.hu)
Tudod, hogyan kell szabályosan közlekedni biciklivel? A rendőrség összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a járdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket.

Jellemző az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán. A gyalogátkelőn való biciklizés könnyen balesethez vezethet, mert az autós gyalogosra számít a zebrához közelítve, így nem biztos, hogy meg tud állni, ha biciklivel tekerünk át.

Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést.

Az úttest forgalma nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!

Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!

Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken megfelelő táblázással szabályozzák az elsőbbséget - írja a police.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek