Régi-új kirándulóhely: megnyílt a Csóványoson a kilátó

Desktop
Az új csóványosi kilátó (fotó: Ipoly Erdő Zrt.)
Az új csóványosi kilátó (fotó: Ipoly Erdő Zrt.)
Majdnem 1000 méteres magasságból élvezhető a most megnyílt csóványosi kilátó legfelsőbb teraszáról a teljes körpanoráma. Az Ipoly Erdő Zrt. a 85 millió forintos építkezéssel tette lehetővé, hogy a Börzsöny legmagasabb pontjáról, a 938 méteres Csóványosról ismét szép kilátásban gyönyörködhessenek a turisták.
 
A Csóványost és környékét sűrű erdő borítja, a torony nélkül nem lenne itt semmiféle panoráma. Korábban az 1970-es években épült betonhenger geodéziai-mérőtoronyban, vasbeton létrákon kapaszkodhattak fel a kirándulók, azonban ez az állapot veszélyes volt.
 
Az eredeti betontorony megmaradt, és a köré épült fel az új acélszerkezet és az abban körbefutó, szintén acélból készült csigalépcső. A 133 lépcsőfokon felkapaszkodva érhető el a legfelsőbb terasz, amely 22,5 méterrel van magasabban mint a bejárati talajszínt. A panoráma önmagában is lenyűgöző de a jobb látási viszonyok mellett felbukkanó Magas-Tátra még emlékezetesebbé teszi.
 
A Csóványosra csak gyalogszerrel, kerékpárral vagy sílécen juthatunk el, a kilátó tömegközlekedési eszközök megállóitól 9-15 kilométernyire van. A szintkülönbség miatt csak a sportosabbaknak ajánljuk.
 
A legismertebb kiindulópontok: Királyrét, Kóspallag, a Kisinóci turistaház, Diósjenő, Nógrád és Kemence. A Királyrétről indulók útba ejthetik a most újból megnyílt Magas-Tax-i menedékházat is.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek