Márciusi ünnepség Tétényben: na de ki is az a Zámbelli Lajos?

Desktop
Kép: arcanum
Kép: arcanum

Budafok-Tétény lakói Zámbelli Lajos huszárezredes emléktáblája előtt emlékeztek meg az 1848-as forradalomról és szabadságharcról.

Ilyen volt maga a megemlékezés:

Az emléktábla a (természetesen) Zambelli Lajos utca 17/a ház falán van, régen Ó utcának hívták, itt halt meg, öregkorára a lányához költözve a szabadságharcos.

De hogyan is keveredett a forrdalomba? Szegeden született, katonacsaládba, apja olasz származású volt, és mire Lajos megszületett, császári és királyi őrnagy. Lajos is katonaiskolát végzett, onnan került a 4. Sándor huszárezredbe, 1844-ben már  alszázados volt. 

Ez az ezred is 1848-ban, magyar lévén, csatlakozott a szabadságharchoz. Zambelli végig harcolta a szabadságharcot, volt hadtest vezérkari főnök, majd betegsége után hadosztály, később dandárparancsnok.

1849. január 3-án volt az a tétényi ütközet, melynek a Vilmos-huszárok kötelékében részese volt. Jelasics már közeledett Pest-Buda elfoglalására, Görgey dandárai feltartóztatták őket Téténynél.

Aradon 8 év várfogságra ítélték, Olmützben raboskodott, 1851 februárjában kegyelmet kapott.

1861-ben már egy szállítmányozási vállalat tulajdonosa Vácon. Ezzel a szállítmányozási vállalattal csatlakozott az 1864-as az Almásy-Nedeczky féle függetlenségi szervezkedéshez (ami lelepleződött idejekorán, emiatt kapott még 14 év várfogságot.)

A kiegyezéskor kegyelmet kapott,  sőt a váci fegyház igazgatója volt örekoráig. Akkor költözött a lányához, Téténybe.

Az Arcanum szövegei között megtalálni a régi tisztek életrajzát, a számadatok innen valók.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?