Augusztus 20-i tűzijáték: lesz jó pár változás, például máshonnan lövik fel a rakétákat

Desktop

Máshonnan lövik fel a fővárosban a tűzijátékot idén augusztus 20-án, előtte pedig a Magyar Honvédség komoly légiparádét is rendez - írja az Infostart.

Isten éltessen, Magyarország! szlogennel tartják meg a háromnapos központi rendezvénysorozatot az államalapítás ünnepén. Budapesten nagyszabású légiparádét is rendeznek a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna-szakasz fölött, melynek a központja a Parlament előtti rész. Idén nem lesz vízi bemutató, kizárólag légi attrakciókat láthat a közönség 50 percben. 

A Magyar Honvédség légierejének többféle helikoptere (például AS 350-es, Mi–8-as, Mi–17-es, Mi–24-es), merevszárnyas repülőgépek (Zlin–242-es, Zlin–143-as) vesznek részt a parádén, és a tervek szerint bemutatják a közönségnek a H145-ös helikoptert is, amelyet a közeljövőben fog rendszeresíteni a légierő. Érkezik egy másik típus is Szlovéniából, ez szinte azonos a H225-ös, a honvédségnél szintén később rendszeresítendő helikopterrel.

Kecskemétről érkezik An–26-os szállítógép, jönnek Airbus–319-esek, és Falcon 7X, zárásként pedig a Jas 39-es Gripen-kötelék fog áthúzni a Duna felett, majd a vadászgépek egy látványos ötös kötelékbe rendeződve szállnak tova. A műsort ejtőernyösök fejezik be azzal, hogy a Dunán felállított pontonhíd-részekre ugranak.

A tűzijáték este 9 órakor kezdődik. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy a fellövési helyszíneket a tavalyihoz képest délebbre helyezték. Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, melyet a tavalyinál kevesebb, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. 

A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

A tűzijátékot egy ideiglenes vezetési pontról fogják felügyelni és irányítani, ha kell, a műsor bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomással leállítható.

A tűzijátékot kilenc helyszínről (a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról) lövik fel és idén is lesz meglepetés.

Az előrejelzés szerint az időjárás kedvező lesz a programoknak, ha mégis bekövetkezne valamilyen változás, akkor előfordulhat, hogy a programok egy részét biztonsági okok miatt nem tartják meg - írja az Infostart.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek