Régi idők mozija

Desktop

Az idősebbek még bizonyára emlékeznek arra a mozireklámra, amely így szólt: ,,Mozijegyet egyet vegyek? Vegyél kettőt, veled megyek!”

De hogy ne csupán a régi szlogenre, hanem az egykori, javarészt már nem létező budapesti mozgókra is emlékezhessünk, segítségül szolgál egy oldal, amelynek lelkes működtetője, Wotan Doctor kerületekre bontva összegyűjtötte a valaha volt mozikról szóló adatokat és egykori képeket, illetve lefényképezte azokat a helyszíneket, amelyeket a hajdani mozik hűlt helyén látott.

Az Attila mozi Budafok főterén, a Dózsa György (később Varga Jenő, előbb-később a mai Városház) téren állt. A mozgóképszínház egyes források szerint 1928-ban, más források szerint 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt, impozáns színteret biztosítva a helyi kulturális események számára. Nem csak filmeket vetítettek ott, hanem ,,helyiesített” fővárosi színházi előadásokat, dalos találkozókat is tartottak az épületben. Idős budafoki lakosok emlékezete szerint nyaranta kertmozi is üzemelt az épület mögött.

A békebeli, kétszintes mozi nagystílű előterében gyülekezethetett a publikum,  megvitathatta kora legfontosabb társadalmi eseményeit, majd a zsöllyék és a páholyok helyeit elfoglalván élvezhette az előadásokat. Az Attila több volt, mint mozi. Emelkedettséget, eleganciát sugárzott, és tervezői azt is szem előtt tartották, hogy a hosszú lábú nézők is kényelmesen elférhessenek az ülőhelyeken.

Máthé Erzsi Kossuth-díjas színész, Budafok szülöttje így emlékszik: ,,Kettő darab mozi volt Budafokon: az Árpád mozi fent … és az Attila mozi lent, a Városház téren. Rettenetesen sokat jártunk moziba, állandóan kértem a mamámat, hogy menjünk”.

Az Árpád mozi a mai Hajlat utca Arany János utcától Péter-Pál utca felé tartó lépcsős szakaszán állt.

De volt ám mozi Budafok-Tétény-szerte másutt is!

Derítsük fel együtt, hogyan is volt! Várjuk képeiteket, észrevételeiteket!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek