Rózsanemesítés – több mint három évtizedes szünet után

Desktop
Perzsa rózsa (forrás: kertrendezes.com)
Több mint harminc év elteltével újraindult a magyarországi intézményesített rózsanemesítés: az Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet szakemberi úgynevezett perzsa szem mintájú rózsa nemesítésén dolgoznak Budatétényben – közölte az intézet kommunikációs cége az MTI-vel. 
 
A közlemény szerint az új növény – amely egy nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre – unikumként jelenhet meg később a piacon, mivel a világon várhatóan ez lesz az egyetlen olyan nemesített rózsa, amelynek a szirmai tövén egy sötét, felülről nézve gyűrűnek tetsző folt található. 
 
A fehér vagy sárgás szemfolt ugyan nem ritka a nemesített kerti rózsáknál, a sötét mintázat azonban különleges, a rózsa fényes lombozata pedig igen ellenálló lesz a gombabetegségekkel szemben.  
 
Boronkay Gábor, a kutatóintézet tudományos munkatársa a elmondta: egy piacképes rózsafajta előállítása hét-nyolc évet vesz igénybe, és további néhány év kell a fajta szaporításához. A nemesítés jelenleg a kezdeti vizsgálatoknál tart, az első eredmények őszre várhatók. 
 
A kutatóintézetben a hivatalos rózsanemesítési munka 1981-ben ért véget, amikor Márk Gergely, a világhírű rózsanemesítő nyugdíjba ment. Az azóta eltelt harminckét év alatt világszerte megváltozott a rózsakultúra, így a nemesítőknek új igényekhez kell igazodniuk. Megnőtt az érdeklődés a szokatlan mintázatú virágok iránt, ezért a kutatóintézet különleges és egyedi rózsákat kíván előállítani, amelyekkel bővíthető a virágpiac kínálata.
 
Az Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet bárki által látogatható Rozárium 2,5 hektáron terül el. Ebből egy teljes hektárt tesz ki a rózsaágyások területe, ahol 1200 azonosított, regisztrált rózsafajta tekinthető meg. Ezek közül 200-at Márk Gergely nemesített. Jelenleg mintegy 8 ezer kiültetett rózsatövet láthatunk az ország legnagyobb rózsakertjében. A legrégibbi rózsa, a ,,Versicolor" őse, egyes források szerint 1250-ben bukkant fel Európában.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek