Kutyát, macskát, rigót és hódot is mentettek már a budapesti csatornákból

Desktop
(forrás: FCSM)
(forrás: FCSM)
Ma van az Állatok Világnapja. Ebből az alkalomból a Fővárosi Csatornázási Műveknél (FCSM) számba vették, hogy mennyi és milyen állatot mentettek ki a csatornarendszerből.

Az utóbbi 2-3 évben egy kutyát, három cicát, egy kis vadkacsát és egy rigót menekítettek ki élve a csatornahálózat-üzemeltetők. Az őrző-védő kutya épségben visszakerült a gazdájához, a macskák elszaladtak, a kis kacsa a közeli patakpartra került, míg a rigót egy állatbarát járókelő orvoshoz vitte.

Ezt a szép, fekete-fehér cicát nagyon rossz állapotban találta egy FCSM-es dolgozó a székház udvarán. Magához vette és azóta dédelgeti.

Tavaly novemberben egy különlegesebb mentésre is sor került. Az FCSM Ferencvárosi Szivattyútelepéről a Dunába kivezető záporvízcsatornát készítették elő felújításra, amikor észrevették, hogy két nagyobb hód a csatornában bújt meg, és a munkálatok megkezdését követően rossz irányba menekültek, így később már nem tudtak a folyó felé kijutni. A Csatornázási Művek munkatársai a Fővárosi Állat- és Növénykerttől, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kértek segítséget a hódok gyors és szakszerű kimenekítéséhez.

Az Állatkert és a Nemzeti Park munkatársai az FCSM-es szakemberek biztosításával ereszkedtek le a mélybe, és fogták be a szorult helyzetbe került védett állatokat. Egy-egy injekcióval rövid időre elkábították őket annak érdekében, hogy zsákban biztonságosan a felszínre tudják húzni őket a nyolc méter mély csatornából. A felszínen aztán gyorsan szállítóládákba tették az egyenként csaknem 20 kilogrammos hódokat. Az Állatkert szakemberei megállapították, hogy mindkét állat egészséges és visszaengedhető a természetbe. A Nemzeti Park munkatársai elszállították és biztonságos helyen, egy Duna-parti ártéri erdőben eleresztették őket – tudtuk meg Bátori Mariannától, az FCSM kommunikációs vezetőjétől.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?