Kutyások és kutyátlanok kellemetlen találkozásai a természet ölén - vélemény

Oszd meg másokkal!

Desktop

Május elsején a Harang-völgy felső részén egy öreg házaspár futtatta kutyáit, nem törődve más kirándulókkal. Póráz sehol, az állatok minden kirándulónak nekiszaladtak. Akik a füvön ültek, azoknak az ételébe, italába is belekóstoltak volna, ezt éppen a házaspár férfitagjától tudtuk meg, aki előreszaladván figyelmeztette a piknikezőket, hogy rakják el az ételeket, mert ha nem, a kutyái megeszik.

Arra a felvetésre, hogy talán inkább neki kellene megnevelni az ebeit, és nem nekünk elrakni a kajánkat, nemes egyszerűséggel azt válaszolta, hogy őt ez nem érdekli. Közben a kutyák oda is szaladtak hozzánk és nem hallgattak a gazdájuk parancsára sem. Az asszonyság, amikor odaért, úgy mondta, hogy ők minden nap ide jönnek, mintha ez valamiféle előjogokat adott volna nekik. 

Az esettel összefüggésben néhány szóban elmondjuk, hogy mik a kötelességei a kutyatartóknak és milyen jogai vannak a kirándulóknak. A konkrét helyszín, a Normafalejtő tágabb környéke természetvédelmi terület, így kutyát eleve csak pórázon szabadna vezetni. Az állatok gazdái a felelősek azért, hogy kedvenceik elfogadható módon viselkedjenek, a környezetben és más állatokban ne tegyenek kárt és a számukra idegen emberekhez csak akkor menjenek oda, ha az barátkozni akar velük. De nyilván akkor sem szabad azok ételébe, italába belekóstolniuk, a ruhájukat összepiszkítaniuk. Minden sétáló, kiránduló embernek joga van eldönteni, hogy akar-e barátkozni egy útjába akadó ebbel vagy sem. Ezt nem az állat dönti el. Az esetleges kellemetlenségekért, károkért a gazdája a felelős. 

Nem csak a téma iránt bővebben érdeklődő kutyatartóknak, hanem az eb nélkül kirándulóknak is nagyon ajánlom a Pilisi Parkerdő Zrt. oldalán fellelehtő "Kutyával érkeztem" című cikket

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?