Barát vagy ellenség a kertben a vakond?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Cikkünk "hőse", a vakond (fotó: noinetcafe.hu)

Aki kertes házban lakik, és a gondozott gyepét feltúrta a vakond, az bizonyára rávágja a kérdésre, hogy ellenség. Ez azonban nem ilyen egyértelmű. A vakond nagyobb részt olyan lárvákkal, rovarokkal táplálkozik, amelyeket mi sem látunk szívesen a kert földjében (pajor, lótücsök, százlábú).

Ugyanakkor megeszik a földigilisztát is, rájuk pedig nagy szükség van a kertben, főleg, ha ültettünk is valami haszonnövényt. Ezt kell mérlegelnünk, mikor arról döntünk, elűzzük-e kertünkből a vakondokat. Bántani viszont nem szabad őket, mert szigorúan védett állatok!

Az elűzésre sok módszer van, mai azt jelenti, hogy nincs egyetlen biztos megoldás. Nálunk bevált a sörösüveg beásása, szájjal felfelé kell néhány üveget a földbe helyezni, és a szél miatt olyan rezgések keletkeznek így a talajban, ami nem tetszik a kis ásóbajnoknak.

Működhet a gázolajba mártott ruhadarab bedugása a vakond járatába, mert ennek a szagát ki nem állhatja. Létezik egy olyan növény, a nagy sárfű, aminek a gyökere bocsát ki a vakond számára kellemetlen illatokat. Ez a kutyatejre hasonlít, ezért nem biztos, hogy mindenki szívesen ültet belőle a kertjébe.

Modernebb technika az elektromos vakondriasztó, ez olyan frekvencián bocsát ki hangot, amilyenen az ember nem hall, a vakond viszont majd megőrül tőle. A legbiztosabb módszer a vakondháló, ennek egyetlen baja van, hogy kegyetlenül drága, és utólag bajos a gyep alá helyezni.

Bármelyik módszert választjátok, egy dolog nagyon fontos, ne álljatok ásóval a kézben a mozgó vakondtúrás előtt, mert ha agyoncsapod, akár még büntetést is fizethetsz a védett állat elpusztításáért. Meg hát olyan aranyos jószág!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?