Így támogatják a fővárosban a kisbabákat – kerületi bontásban minden fontos információ egy helyen!

Desktop
A fővárosi kerületek különböző módon támogatják az újszülötteket és családjukat. Van, ahol babakelengye-csomaggal segítik őket, máshol inkább kelengyepénzt adnak. Egyes kerületekben pedig mindkettő jár – vagy járhat – a családoknak. Nézzétek meg, melyik kerület mit ad az újszülötteknek!
Kerületek Babakelengye Pénzbeli támogatás

1. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs
Egyszeri, gyermekenként 75 ezer forintos támogatást adnak, feltétele: a gyermek szüleinek legalább egyike a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző egy éve, megszakítás nélkül az I. kerületben bejelentett lakóhelyén él, a támogatásban részesülő szülő vagy törvényes képviselő a gyermeket saját háztartásában neveli, a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.
2. kerület nincs Pénzbeli támogatás szociális rászorultsági alapon (tehát alapvetően jövedelemtől függ). A gyermekek jogán eseti gyermekvédelmi támogatás, gyermeknevelési támogatás, Rota vírus elleni térítésmentes védőoltás adható. 

3. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs 5 ezer forintos ajándékutalvány, feltétele: a III. kerületben bejelentett lakcímmel rendelkező és itt életvitelszerűen tartózkodó újszülöttek kaphatják

4. kerület

(a teljes cikk linkje)

12 ezer forint értékű babakelengye csomag, mely „Újpest” feliratos bodykat, lila színű kistakarót, babaápolási szereket és egyéb hasznos apróságokat tartalmaz
20 ezer forint születési támogatás, feltétele: ha legalább az egyik szülő a gyermek születését megelőzően egy éve folyamatosan bejelentett újpesti lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen itt is él, és akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum háromszorosát
 

5. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs Életkezdési támogatás: az a kerületi újszülött, aki a születésétől V. kerületi lakcímmel rendelkezik és az egyik szülője a gyermek születését megelőző 1 évvel kerületi lakcímmel rendelkezik, kérelemre a Start számlájára egyszeri 170.000. Ft támogatást kap. Továbbá a gyermek 7. és 14. életévének betöltésekor, kérelemre újbóli összeget utalnak a Start számlájára. Az ott összegyűlt összeget 18. életévének a betöltése után tudja felvenni

6. kerület

(a teljes cikk linkje)

Nincs, csupán az év első kerületi újszülöttje kap 60 ezer forint nem pénzbeli adományt
60 ezer forint születési támogatás: azon magyar állampolgárságú gyermek szülei kaphatják, akik Terézvárosban a gyermek születését megelőzően legalább egy éve lakóhellyel rendelkeznek és itt is élnek életvitelszerűen a kerületben, az újszülött első lakóhelye is Terézvárosban van és ez a támogatás megállapításakor is fennáll; a mosható nadrágpelenka használatának támogatása: a támogatás egyszer adható és több feltételhez kötött; fiatalok életkezdési támogatása: amennyiben a szülők a született gyermek részére Start számlát nyitnak, és a számla megnyitásáról szóló számlavezetői igazolást a szülő a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Szociális és Gyermekvédelmi Osztályához benyújtja, úgy az önkormányzat 20.000.-Ft-ot a számlára átutal.

7. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs, csak az év első kerületi újszülöttje kap ajándékcsomagot Az önkormányzat azon erzsébetvárosi újszülöttet, aki életvitelszerűen a kerületben lakik, továbbá egyik szülője legalább egy éve igazoltan VII. kerületi lakóhellyel rendelkezik, egyszeri 20.000.-Ft-os támogatásban részesíti.
8. kerület nincs 5000 forint értékű vásárlási utalvány, mely meghatározott Józsefváros kártya elfogadó helyeken váltható be. Jövedelemtől függetlenül, kérelemre igényelhető a VIII. kerületben érvényes lakóhellyel rendelkező újszülött gyermek születését követő harmadik hónap utolsó napjáig.

9. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs
Kérelemre a polgármester a gyermek születésére tekintettel egyszeri támogatást nyújt a IX. kerületi állandó bejelentett lakóhelyén vagy bejelentett tartózkodási helyén legalább két éve életvitelszerűen tartózkodó, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére. A támogatás mértéke gyermekenként egységesen 40.000 forint.
A születési támogatás összegéből minimum 30.000 forint összeget életkezdési támogatás címen az újszülött gyermek részére megnyitott Start-számlára kell utalni.
Védőoltás támogatása.

10.kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs 10 ezer forint születési támogatás, feltétele: a X. kerület területén lakóhellyel rendelkező gyermekek kaphatják

11. kerület

(a teljes cikk linkje)

Babakelengye csomag, tartalma: két anyagpelus, egy babatörülköző, kisruhák különböző méretben, kistakaró és egy jó erős táska Életkezdési támogatás: ezt csak a szociálisan rászorulók igényelhetik, akik életvitelszerűen a kerületben tartózkodnak

12. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs 60 ezer forint születési támogatás jár, feltételei: a szülő legalább két éve, megszakítás nélkül a XII. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 61.000 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 71.000 forintot, és a gyermeket gondozó család nem rendelkezik meghatározott vagyonnal, valamint a gyermeket gondozó család az elismert lakásnagyságot meg nem haladó lakásban lakik (kéttagú család esetében 60 m2, három és ennél többtagú család esetében személyenként további 10 m2). 
 

13. kerület

(a teljes cikk linkje)

A babakelengye csomag egy fehér színű babatakarót, szintén fehér színű kapucnis törülközőt, valamint kis sapkát, partedlit, body-t és rágókát tartalmaz, valamint egy szoptatási tanácsadó füzetet és egy információs füzetet a szülőknek (ebben szó esik például a gyerekbetegségekről, a kerületi gyermekintézményekről vagy az életkezdési támogatás igényléséről)
30 ezer forint életkezdési támogatás, 
feltétele: a kérelmező szülő a kérelem benyújtását megelőző egy évben lakcímmel rendelkezett és életvitelszerűen a XIII. kerületben élt.
 

14. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs 30 ezer forint születési támogatás, feltétele: a támogatásra az a szülő jogosult, aki a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is életvitelszerűen a XIV. kerület közigazgatási területén él és a szülők valamelyikének legalább egy éve megszakítás nélkül XIV. kerületi bejelentett lakóhelye van a gyermek születését megelőzően

15. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs
20 ezer forint támogatás (egy mappában adják át, mely egy hűtőmágnest is tartalmaz, valamint egy információs kiadványt arról, hogy a kisgyermekes családok milyen kedvezményeket, támogatásokat vehetnek igénybe a kerületben) – a támogatás jövedelemhatára: nettó 228.000,-Ft/fő.
Mindezek mellett egy szintén 20 ezer forint összegű oltási támogatás is jár a családoknak. Ezt háromféle oltásra lehet felhasználni, a szülők által szabadon választva: a bárányhimlő, a rotavírus (kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegség) illetve a pneumococcus baktérium (középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozhat) elleni oltásra

16. kerület

(a teljes cikk linkje)

A babakelengye csomag az alábbiakat tartalmazza:
1 db fürdőlepedőt,
1 db fürdetőkendőt,
1 csomag steril mull lapot,
1 db Sudocremet,
1 doboz Mecsek baby filteres teát,
1 csomag baba törlőkendőt,
1 db Naturland fürdetőkrémet
1 db Babaköszöntő üdvözlőkártyát,
1 db felhívást és jelentkezési lapot a babafa programhoz
1 dc cumit
Rendkívüli települési támogatás ikerszülés esetén (méltányosságból adható)

17. kerület

(a teljes cikk linkje)

Babacsomag adható annak a családnak, ahol az egyik vagy mindkét szülő, a gyermek születését vagy a gyermek három hónapos korának betöltése előtt történt örökbe fogadását megelőzően, legalább hat hónapja a kerületben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él. A babacsomag 2 darab bodyt, 1 darab sapkát, 1 darab partedlit, 1 darab plédet és védőnői tájékoztatót tartalmaz. A csomagban található védőnői tájékoztató számos hasznos információval látja el a szülőket, az újszülött- és csecsemőkor jellemzői kapcsán.  

18. kerület

(a teljes cikk linkje)

Ajándékcsomag: a kisbabák számára legfontosabb eszközöket tartalmazza, többek között digitális lázmérőt, popsi krémet és egyéb babaápolási termékeket, egy plédet, és egy olyan hűtőmágnest is, amelyen a szilárd táplálékok bevezetési ideje mellett hasznos telefonszámok is találhatók.  

19. kerület

(a teljes cikk linkje)

Babaváró csomag tartalma: információs anyag a kismamák számára (például a szoptatásról, a babák ápolásáról), egy 62-es méretű rugdalódzó, fürdőlepedő, pamutból készült kis sapka, valamint egy lázmérő.
Emellett vándorbölcső is kérhető, lényege, hogy olyan családoknak, ahol csecsemő született, csaknem három hónap időtartamra odaadják a bölcsőt, majd továbbadják újabb és újabb családoknak.
 

20. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs, csak az év első kerületi újszülöttje kap ajándékcsomagot 10 ezer forint születési támogatás (a szülést megelőzően legalább egy éve a kerületben lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó kismamák igényelhetik a támogatást), a támogatás nincs jövedelemhatárhoz kötve.

21. kerület

(a teljes cikk linkje)

A babacsomag tartalma: üdvözlőkártya, 5 darab különböző méretű body, bébitakaró, mágneses oltási naptár, bébinapló  

22. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs
Babakelengye-támogatás, feltétele: a gyermek első (születése időpontjában) lakóhelye a XXII. kerületben kell legyen, (az anyakönyvi kivonaton szereplő származási hely ezt igazolja),
a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem haladhatja meg, ez 2016. évben 57.000 Ft. Amennyiben a jogosultság fennáll, úgy 40.000 forint összegű támogatásban részesülhet a család.

23. kerület

(a teljes cikk linkje)

nincs
50 ezer forint születési támogatás gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában. A jogosultság feltétele, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatszorosát. A kérelmezőnek vagy házastársának/élettársának a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül legalább 250 nap munkaviszonyt igazolni kell. Legalább két éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezzenek és a kerületbe bejelentett lakóhelyükön életvitelszerűen tartózkodjanak, vagy a kérelem benyújtását megelőző 24 hónapon belül a XXIII. kerületben lakóingatlant vásároltak vagy építettek, és ott életvitelszerűen tartózkodnak.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?