Szülőtartás: beperelhetnek, ha nem gondoskodsz a rászoruló szüleidről

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

A két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek, melyben szerepel - mások mellett - a szülőtartás témája is.

A javaslat tartalmazza a nagykorú gyermekek alaptörvényben rögzített szülőtartási kötelezettségét, tovább egy új lehetőséget is bevezet arra az esetre, ha a tartásra rászorult szülő ellátásáról a gyermek helyett más gondoskodik, akinek ez egyébként nem lenne kötelessége. Az ilyen ellátás költségét a tartást nyújtó követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.

Tehát például, ha állami vagy egyházi fenntartású intézmény gondoskodik az idős ember ellátásáról, akkor annak díját követelni lehet a nagykorú gyermektől - áll a javaslatban.

A rászoruló szülőknek eddig is jogukban volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért. A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést a szülőjével nem törődő gyermektől.

A követelés jogosságát bíróság dönti el. Az ellátás költségeit csak attól lehet kérni, aki anyagi helyzete alapján képes szülője megsegítésére. Nem köteles szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?