Szúnyog, szúnyog mindenhol – mit tehetünk, hogy ne egyenek meg?

Desktop

A katasztrófavédelem megbízásából, hivatalból foglalkoznak a rengeteg szúnyog "eltüntetésével" - de mindig van utánpótlás. Már nem csak a vízparti kerületekben vakaródzunk. Szóval függetlenül attól, hogy szépen, menetrendszerűen folyik a gyérítés (nem irtás), nézzük csak, mit tehetünk mi.

Elsősegély, ami aztán hosszabb távon is jó szolgálatot tehet: a szúnyogháló. Ha rendesen, egyetlen ajtót-ablakot sem kifelejtve alkalmazzátok, tuti megoldás, legalább a lakásban nem lesz szúnyog. Ha sok az ablakod, kevés a pénzed, hirtelen kell valami, szinte mindenhol, még nagyobb élelmiszerboltokban is van ilyen kisdobozos, többé-kevésbé méretre vágott szúnyogháló, párszáz forintért. Kicsit ugyan inkább olyan az anyaga, mint egy menyasszonyi fátyolé, de ez senkit se tévesszen meg, nem fér át a lukakon a szúnyog. A dobozban kétoldalas ragasztószalag is szokott lenni - ezzel azonnal föl is tudod rögzíteni. (Aztán ősszel már nem leszel olyan boldog, mert leszedni kicsit nehezebb, de az is menni fog.)

Ha kicsit többet költenél rá, érdemes méretre szabott keretre feszíteni a hálót (ha nem vagy barkács-fenomén, kertáruházakban, néha szupermarketekben is találsz olyan készletet, amiben strapabíró, kicsit merevebb anyagú háló és szerszám nélkül méretre igazítható keret van, sokszor mágneses, hogy jövöre ugyanúgy vissza lehessen majd rakni a helyére). Az ajtókra is érdemes hálót akasztani, ha nyitva tartod napközben - erre is van többféle megoldás.

És ami már bent van, attól hogyan szabaduljunk meg?

Vegyszer nélkül:

nagyfeszültséggel működő rovarcsapda: az UV fény odacsalogatja a rovarokat, a fényforrást körülvévő vékony dróthálóban keringő áram meg jól agyoncsapja őket. 

Nagyjából így néznek ki. Ami jó hír, hogy létezik belőle kültéri használatra alkalmas is - mindenféleképpen ellenőrizd a minősítését, és a szerint használd. (És ne vegyél elemmel működőt, pillanatok alatt képes rengeteg elemet elfogyasztani. Viszont létezik belőle napelemes verzió is.)

Aztán újabban vannak ilyen kis, legtöbbször USB-ről áramot kapó "ketyerék", ezek egy apró szuperventillátor keltette örvénnyel szippantják be az odacsalogatott élősködőket. (Már ha lehet hinni a leírásnak, még nem próbáltuk. Mindenesetre látványos.)

(Ha ennyi lesz a szúnyog ezentúl, gondolkodhatunk ipari megoldásokban is, állattenyésztők részére gyártanak feromonos, ragasztós változatokat is.)

Vegyszermentes, de nem azonnali eredményt ígérő megoldás olyan növények telepítése kertbe, ajtó melllé, ablakba, vagy akár csak két cserépbe a balkonra, amit a szúnyogok nagyon utálnak, vagy ugyanezek illóolajának párologtatása, ablakdeszkára kenegetése (a levendulát például a poloskák se szeretik, dupla haszon - a bazsalikom meg eszméletlenül finom a paradicsomsalátán.)

 

És csalogassuk vissza az énekesmadarakat valahogy. Meg a fecskéket. Olyan virágok telepítésével, amik odavonzzák a táplálékokul szolgáló rovarokat, mesterséges fészkek, odúk kihelyezésével, a kóborolni és vadászni hagyott macskák megregulázásával.

És ezzel végére is érkeztünk a vegyszermentes megoldásoknak. Jöhetnek a durvábbak. Saját magunkat leginkább zárt ruházattal, vagy a bőrünkre kent szerekkel védhetjük meg. Minden forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező riasztószer hatásossága is bizonyított, de hogy mennyi ideig hatásosak, az sok mindentől függ. Ami a csomagolására van írva, az nem szentírás, csak irányadó érték. És persze vigyázni kell velük, és elolvasni az apró betűs részt is. Vannak olyan készítmények, melyeket csak naponta 1 vagy 2 alkalommal ajánlott használni és olyan riasztószerek is előfordulnak, amiket kisgyermekeken nem szabad alkalmazni. 

Lehet kapni vegyszerrel preparált, vagy illóolaj-kapszulás szilikon-karkötőket is, ezek cukik, de a katasztrófavédelem szerint a hatásosságuk nem bizonyított, ezért ezeket nem ajánlják.

Zárt helyiségeinket különböző, illóolajjal vagy leggyakrabban vegyszerrel preparált - többféle párologtatási módszert alkalmazó - ketyerékkel és pumpás vagy aeroszolos "sprékkel" szabadíthatjuk meg a szúnyogoktól. Ebben a táblázatban az összes forgalombahozatali engedélyt kapott változat fel van tüntetve, de bánjunk velük csínján: hiába egyszerű a boltban fölkapni őket, és csípés utáni dühünkben körbespriccelni. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek