Havonta 40 ezer forint bölcsődei támogatásra pályázhatnak a családok

Desktop
a kép illusztráció

Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatásra lehet pályázni július végétől.

Július 31-én nyílik meg az EU-s pályázat, mely a 20 hetesnél idősebb, de 3 éves kor alatti gyermekek családi, vagy munkahelyi bölcsődei elhelyezéséhez számla ellenében havonta 40 ezer forint adómentes díjtámogatást nyújt. 

A Magyar Államkincstár oldalán elérhető leírás és előzetes tájékoztató szerint az ország szinte teljes területén, 2780 településen, illetve 13 fővárosi kerületben jogosultak támogatást benyújtani a szülők. Ha a listán felüli településen szeretnének támogatást kapni, akkor onnan csak be kell szerezni az önkormányzati óvoda férőhelyhiány miatti elutasító határozatát és ezzel is jogosulttá lehet válni. Tehát lényegében minden szülő jogosult lehet, aki önkormányzati fenntartásún, azaz ingyenes bölcsődén kívüli helyre járatja a gyermekét.

Támogatás a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig nyújtható 2019. szeptember 1-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022-ig.

Az államkincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig nyújtja a támogatást. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja a 40 ezer forintot, akkor a különbözetet a szülőknek szükséges fedezniük.

A pályázati anyag szerint a családi bölcsődékben átlagosan 40-120 ezer forint között fizetnek térítési díjat a családok.

Mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktívan dolgoznak. Havonta be kell nyújtani a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárnak; a 40 ezer forintos havi támogatás csak azoknak jár, akik inaktívak (nem dolgoznak) a munkaerőpiacon, és csak addig, amíg azok is.

A támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele, hogy a támogatást igénylő szülő: 

  • Rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval (a támogatási kérelem benyújtásának és az ügyintézés céljából);
  • Rendelkezzen bankszámlával (a támogatás folyósítása céljából)

Kizárólag elektronikus úton, a Kincstár által biztosított elektronikus űrlapon, ügyfélkapus (KAÜ) azonosítással nyújtható majd be a pályázat.

Budapesten a 2., 4., 9., 10., 11., 12., 14., 16., 17., 18., 20., 22., 23. kerületekben jogosultak a szülők a támogatásra. Ha azonban a támogatást igénylő állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye nem szerepel a listán, úgy az önkormányzat által fenntartott bölcsődében a férőhelyhiány miatti elutasító határozattal beadhatja a kérelmet.

A szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek. Ebben az esetben minden gyermekre külön támogatási kérelmet kell benyújtani. Ugyanazon gyermek után egyidejűleg azonban csak egy szülő részesülhet támogatásban - írja a  Portfolio.

A pályázat a Magyar Államincstár oldalán található.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek