Kalocsa legszebb virágai - Géderlak Népművészete

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Közreműködik a Géderlaki Hagyományőrző Néptánccsoport

Korosztály: 0-99 éves korig

A Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér folytatja Magyarország népművészetét bemutató kiállítás sorozatát.
A Kalocsai-Sárköz Dunamente egyik színpompás díszítőművészetű települése Géderlak. A géderlakiak színes nagyvirágos hímzéses viseletei régen is megtestesítették a közkultúrában a magyar népművészetről gondoltakat. A legtöbb faluban tájházakba, faluházak gyűjteményeibe szedték össze a XX. század első harmadában virágkorát érő népművészet és a falu szülöttének, Kujáni Ferenc prépost kanonoknak a támogatásával létrejövő Gyöngyösbokréta mozgalom emlékeit. A többi Kalocsa-környéki falvaktól megkülönböztethető  a nők három, nagy rózsával díszített hímzett kötényéről. A kalocsai népművészet identitásképző funkciója a mai napig megmaradt, egyfajta védjeggyé vált, sok helyen a magyarsággal azonosítják. Az elmúlt években divatos lett egyfajta folklorizmusként is használni a kalocsai díszítőművészetet. A minták megjelentek a divat hatására a hétköznapi élet eszközein is. Ezekből termékek és hatásuk is bemutatásra kerül a kiállításunkon.

A kiállítás munkanapokon és hétvégi programjaink alatt és látogatható 10-18 óra között.

A belépés díjtalan.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek