Rövidebb lehet a nyári szünet, tableten tanulnának a gyerekek - így változhat az oktatás

Desktop
a kép illusztráció

Átalakulhat a jövőben a tanév rendje, rövidebb lehet a nyári szünet, hosszabb az őszi és a tavaszi vakáció. Az új nemzeti alaptanterv (nat) bevezetésével szeretnék, ha egyre több iskolában tabletekről tanulnának a diákok - mondta Palkovics László oktatási államtitkár az Indexnek. Döntés még nincs a szünetekről, a szakmai vita jelenleg is zajlik.

Mint mondta, rövidebb lehet a nyári szünet, de a terhelés nem változna, mert ezzel párhuzamosan hosszabb lenne például az őszi és a tavaszi szünet.

A tanóra 45 perces lesz továbbra is, de a tananyag mennyiségét úgy csökkentik az általános iskola alsó tagozatán, hogy beleférjen 30  percbe. A maradék negyedórában a tanítók nem tananyagot oktatnak, hanem a gyerekek igényeihez szabott foglalkozásokat tarthatnak.

A nemzeti alaptantervben szereplő tananyagmennyiség már most szeptembertől csökkenni fog, ráadásul az iskola is eldöntheti, hogy a választható órák közül mit ír elő. Az iskola és tanár dönti el, mit tanít, eddig a szabadsága mindössze 10 százalék volt, ennyiben térhetett el a kiadott tantervtől, most lényegesen növekedni fog a mozgásterük.

Az új nat 2018-as felmenő rendszerű bevezetésével párhuzamosan 2020-ra biztosan lesznek olyan iskolák, ahol már főleg újfajta digitális oktatás zajlik, tableteken keresztül. Ahol a diák már nem tankönyvekből, hanem táblagépről dolgozik.

A működtetés állami kézbe került, így mostantól az állam fizet a bérektől a számlákig kezdve mindent.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?