Bújj, bújj, zöld ág: virágvasárnap következik

Desktop
Bevonulás Jeruzsálembe
Bevonulás Jeruzsálembe

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Idén ez most vasárnapra, március 25-re esik.

Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Szamárháton, mert a szamár a békesség jelképe, ellentétben a lóval, lovassal, mert az meg a háborúskodásé. Az ókorban szokás volt, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek a köpenyeiket terítették a lába elé, feje fölé pálmaágakat tartottak. (Ezért is hívják egy csomó más nyelven ezt az ünnepet a pálmák vasárnapjának. Nálunk nincsenek pálmafák, nálunk barkát szentelnek ilyenkor.)

A képen Félix Louis Leullier francia festő festménye, a Bevonulás Jeruzsálembe, pálmákkal, szamárral, a jeruzslemi városfallal, mint azt ahogyan a 19. században elképzelték. A kép a British Museumban található.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek