Budapest is hozzájárul a párizsi Notre Dame újjáépítéséhez

Desktop

A Notre Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében április 15-én, hétfőn, kora este keletkezett tűz. Budapest anyagi támogatást nyújt a katedrális újjáépítéséhez.

A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet, a belső tér faragott berendezése, azokról a műkincsekről, amelyeket méretük miatt a mentőcsapatok nem tudtak kihozni a már lángoló templomból, egyelőre nem tudni biztosat.

A két jellegzetes, szögletes torony és - csodával határos módon tényleg, az orgona is megmaradt, bár, hogy milyen állapotban, azt a kárfelmérők is majd csak több nap után tudják megmondani. Csak az telik majd több, mint 48 órába, hogy a szakértők a szerkezet biztonságát felmérjék, azután lehet számba venni az épület belsejét, a bent maradt kincseket. 

De Párizs nem adja fel, újjáépítik a Notre Dame-ot, kerüljön akármennyi időbe is.

Budapest pedig - mint az első pillanatoktól kezdve sokan, magánemberek, egyházak, templomok, városok és cégek - hozzájárul ehhez.

Tarlós István kedden írt Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek levelet, ebben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a székesegyházban pusztított tűzvész miatt.

"A Notre-Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak." Ezért Budapest mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását - írta a főpolgármester . 
    
Az MTI megkeresésére, hogy mekkora összeggel támogatja Budapest az újjáépítést, a főpolgármester azt mondta: a pénzösszeg nagyságáról azért nem kíván nagy nyilvánosság előtt beszélni, mert a templomban a misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe. Ez nem politikai reklám, nem politikai akció, ez sokkal inkább "spirituális és azt is meghaladó" kérdés számára - közölte.  

Rámutatott: a főpolgármesternek joga van rendkívüli esetekben bizonyos határig pénzösszegekről dönteni. Ez "egy értelmezhető összeg", de nem kíván reklámot csinálni belőle.

Lángok, döbbent emberek, tűzoltók: egy fotóalbum a sok közül.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek