Az Év Fája verseny 2013

Desktop
(forrás: budafokteteny.hu)

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején az Európai Év Fája versenyben

Az Ökotárs Alapítvány különleges történetek kíséretében várja a nevezéseket. A verseny keretében nem a legnagyobb, illetve legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek, a lakosoknak valamiért fontos. Ez leginkább a fáról elmesélt történetből derülhet ki.

A versenybe bárki (baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, vállalkozások) nevezheti kedvenc fáját egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával.

Az esély javítása érdekében az önkormányzat azt a fát nevezi a kerületből, amelyik a legtöbb javaslatot kapta.  Egy négytagú szakmai zsűri választja ki azt a 12-13 fát, amelyek a döntőbe jutnak. A döntős fák közül pedig a közönség választja majd ki kedvencét az ősszel rendezendő on­line szavazáson. Az Év Fája címet az a fa nyeri el, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. Az elmúlt három évben rendre több mint tizenötezren adták le a voksukat az ország minden tájáról, és nem egyszer szoros versenyben alakult ki a végső sorrend.

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozására jogosító utalványt kap a Magyar Faápolók Egyesülete jóvoltából, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át a fát jelölőknek. A támogatást a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének gondozására, illetve a településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni. A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa válasz­tott fát különdíjban is részesít.

A verseny külön kategóriája a ,,Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával  szeretnék legalább jelképesen elismeri azok áldozatos munkáját is, akik készek valamennyiünk javára cselekedni egy-egy fa megmentése érdekében.

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején az Európai Év Fája versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. 2011-ben és 2012-ben magyar fa (az alsómocsoládi öreg hárs és az egri termálfürdő platánfája) aratott sikert a nemzetközi megmérettetésen.

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

Az Év Fája versenyt a 13600-53 adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni.
 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?