Hatalmas károkat okoz a kertekben, parkokban az amerikai lepkekabóca

Oszd meg másokkal!

Desktop
Amerikai lepkekabóca (forrás: Országalbum, István)
Amerikai lepkekabóca (forrás: Országalbum, István)
Hatalmas károkat okoz a kertekben, parkokban - és mostanában gyorsan terjed az amerikai lepkekabóca nevű rovar. Éspedig a következőképpen: fehér bevonatot képez szinte az összes kiskerti növényen díszkertben és konyhakertben egyaránt. A fiatal kabóca fehér, s ha hozzáérünk, elugrik. A kifejlett példány halvány kékesszürke - és repül. 
 
Budapesten jó egy évtizede jelent meg, alighanem kertészeti szaporító anyaggal érkezett az országba. Járványszerű terjedése az utóbbi néhány évben figyelhető meg. A védekezésről számos javaslat született, az idén már sokan kiirthatatlannak nevezték.  
 
Lárvájának kikeléséhez másfél hónapra van szükség. A rovarölő szerek közül tiametoxam és a lambdacihalotrin hatóanyagú készítményeket találták a szakemberek hatásosnak, míg a sárga ragacslap, és mosogatószeres vizes permetezést, csakúgy, mint egy tucat "alternatív módszert", hatástalannak találták.
 
Lehet tehát tenni ellene, de nem könnyen. Hogy kinek a feladata volna a védekezés? A kertekben a tulajdonosoké, a zöld területeken a fenntartóké, a kerületi parkokban az önkormányzaté, a fővárosi kezelésű parkokban a Főkerté. 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?