Ha villámlik, ne állj a fa alá!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: mysteriouswritings
Kép: mysteriouswritings

Meghalt az egyik ember, akit egy hete a gyenesdiási strandon ért a villámcsapás. Ott akkor újraélesztették, helikopterrel kórházba szállították, de az állapota végig válságos maradt.

Lesz még idén nyáron zivatar - a hétvégére is hidegfrontot ígértek, felhőszakadással - nézzük hát, mit tegyünk és mit ne, ha szabadban ér.

A vihar akkor veszélyes, ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb mint 15 másodperc telik el, ez azt jelenti, hogy öt kilométerre (vagy annál közelebb, ha kevesebb az eltelt idő) van tőlünk. Ha nincsmég a nyakunkon, megnézhetjük a neten is a radarképet, de ha csúnyán dörög, inkább először keressünk biztonságos helyet. 

  • Vizen, közvetlen vízparton ne maradjunk, a víz vonzza a villámokat. (Figyeljük a viharjelzést, és fogadjunk neki szót.)
  • Sík terepen ne maradjunk magas építményben (pl. kilátótorony, magasles) vagy kiemelkedő tárgyak közelében (pl. oszlop, elektromos távvezeték). Összezárt lábakkal, lábujjhegyen guggoljunk le a sarkunkat összeérintve, és nyakunkat behúzva fogjuk be a fülünket, ezzel is csökkentve a halláskárosodás veszélyét. Ne hasaljunk vagy üljünk le a földre, mert minél kisebb felületen érintkezünk a talajjal, annál biztonságosabb. A villám elsősorban a környezetből kiemelkedő magasabb pontokat veszi célba, ezért a fák alatt sosem lehetünk biztonságban. Kifejezetten veszélyes nyílt terepen magányos fa alatt tartózkodni, még ha az lombkoronájával menedéket is nyújt az esővel és jégveréssel szemben. Ha bármilyen elektromosságot vezető tárgy (fémszerszám, fém vagy karbonszálas sportfelszerelés, kerékpár stb.) van nálunk, azt azonnal fektessük le a földre, és menjünk tőle távol, ugyanis ezek az eszközök kiválóan vonzzák a villámokat. Amennyiben csoportosan, több személlyel együtt tartózkodunk a terepen, legalább 5 méteres távolságot tartsunk egymástól, amíg az idő biztonságossá nem válik.
  • Erdőben biztonságosabb egy kicsit, de a magas fák itt is bevonzhatják a villámokat. Különösen veszélyes közvetlenül a fák törzsének támaszkodni, vagy közvetlenül mellé állni. Ez főképpen az erdő szélén álló fákra igaz. Viszont, ha erdőben ér minket a vihar, nehéz nem fák mellett állni. Ebben az esetben a törzstől lehetőleg 5 méter távolságra helyezkedjünk el.

A Turistamagazin nem csak a hétvégi kirándulóknak, hanem a komoly túrázóknak, hegymászóknak is tud jó tanáccsal szolgálni, itt találod meg

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?