Új turistajelzés 13 kilométeren a Budai-hegységben

Desktop
Kék kereszt - új turistajelzés a Budai-hegységben
Kék kereszt - új turistajelzés a Budai-hegységben

A Budai-hegységben elkészült a már évtizedek óta meglévő kék kereszt jelzés meghosszabbítása a Bükköstetői-hágótól a Budakeszi útig, a Korányi szanatóriumnál lévő autóbusz megállóig.

Civil kezdeményezésre és kivitelezésben elkészült a Budai-hegységben a kék kereszt jelzés jelentős meghosszabbítása. A csaknem 13 kilométeres új szakasszal jelentősen könnyebb lett a tájékozódás a környéken. Az eddig hiányzó kapcsolat megteremtésével akár olyan 25 kilométeres túrát is lehet tenni a Budai-hegységben, amely végig erdőben, természeti környezetben vezet, mert számos más turistaúttal kombinálva erre lehetőség nyílik. Például aki a 22-es autóbuszokról leszáll a Budakeszi úton a Korányi szanatóriumnál és végig követi az immár majdnem 15 kilométeressé hosszabbodott kék kereszt jeleket, az útját az országos kéken és a MOL-ösvényen folytatva a piliscsabai egyetemnél lévő buszmegállóig sétálhat el, útközben még véletlenül sem érintve lakott, vagy beépített területet. 

Az út megtervezői figyeltek arra, hogy mind két irányú bejárásnál ne legyenek jelentős szintkülönbségek, nagyon meredek emelkedők vagy lejtők. Sok olyan szakasz van, ahol szinte teljesen egyenletesen lehet sétálni, miközben szép erdei tájakban gyönyörködhetnek a kirándulók. Az új nyomvonalnak még számos előnye van. Például a Nagy-Kopasz kilátója alá is elvezeti a turistát, ahonnan már csak hatszáz méternyit kell menni a zöld háromszög jeleken. A Budakeszi úttól, így nem kell a ritkán közlekedő helyközi buszokat igénybe vennie annak, aki oda el akar jutni. Persze az út nem rövid, de mint már említettük – végig erdőben, természeti környezetben vezet. Például egy ilyen kirándulás oda-vissza 17,5 kilométernyi. De kedvező az új nyomvonal azoknak is, akik például Nagykovácsiból szeretnének egy nem túl megerőltető körtúrát tenni, vagy a Nagy-Kopasz kilátójához másik úton felmenni, mint amelyiken lejönnek. Mondjuk felfelé a zöld sáv és zöld háromszög jeleket követik, míg lefelé a zöld háromszög jeleket a kék kereszttel váltják fel és végül a sárga sáv jelzést követve érnek vissza a kiindulópontjukra. Most már arra is lehetőség van, hogy a Nagy-Kopasz hegycsoportjából a Nagyszénás hegycsoportjába (vagy fordítva) úgy juthassanak át jelzett turistaúton a természetjárók, hogy elkerüljék Nagykovácsit, ez eddig nem volt lehetséges. Az új jelzéssel azonban a környék túravariációi 31-el nőnek, bőven van választási lehetőség. 

A kék kereszt jelzés új szakasza áthalad a Szénás-hegyi réteken is, a Budai-hegység egyik legszebb részén azonban ne térjünk le a jelzett útról a környezet tényleges megóvása érdekében!

Amennyiben nem lenne ez a kék kereszt jelzés, akkor a Budakeszi út és a Bükköstetői-hágó között hatszor kellene jelzést váltani valamint két és fél kilométerrel hosszabb is lenne a túra sőt 140 méternyivel többet kellene felfelé kapaszkodni.

Az új útszakasz megvalósítását az illetékes kormányhivatal engedélyezte, továbbá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is jóváhagyta. Budakeszi Város teljes képviselőtestülete elvi szinten támogatta, hogy ezen a nyomvonalon, a település határától az országos kék útvonaláig egybefüggő összekötő jelzés létesüljön.

A térkép-kivágat Szarvas András térképész kiadványából való, az útvonalat a turistautat tervezők rajzolták bele.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek