Háború a turistajelzések miatt a budai erdőkben - miért mázolják le szürkével a kék kereszteket?

Desktop
Szürkére mázolt kék kereszt a Budai-hegységben
Szürkére mázolt kék kereszt a Budai-hegységben

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSz) tagjai immáron a második hullámban látnak neki annak, hogy szürke festékkel lefedjék a nemrégiben felfestett kék kereszt turistajelzéseket, amelyek a Budakeszi úttól a Bükkös-tetői hágóig vezetnek, ahol összekapcsolódnak a már évtizedek óta meglévő hasonló jelzéssel - állítják olyan természetjárók, akik gyakran kirándulnak arrafelé. 

Az ittlakunk.hu tavaly december 11-én már beszámolt arról, hogy a Budakeszi úti Korányi kórház autóbusz-megállótól a Bükkös-tetői hágóig új, egybefüggő turistajelzés került felfestésre.   

A turistaút létesítésére és a jelek felfestésére egy magánszemély kért és kapott engedélyt 2017-ben az illetékes kormányhivataltól. Az új kék kereszt jelzés útvonalát támogatták a terület természetvédelmi szakemberei, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is engedélyezte útvonalat. A hivatalos hatósági eljárásba bevont Magyar Természetjáró Szövetség (MTSz) nem foglalt állást, nem tiltakozott. Budakeszi város képviselőtestülete határozatban támogatta az új turistautat, mivel az közvetlenül összeköti a települést az országos kék túraútvonallal. 

A Magyar Természetjáró Szövetségtől függőségi viszonyban lévő Budapesti Természetbarát Sportszövetség, az anyaszervezetétől kapott utasítás alapján egyszer már leszürkítette a kicsivel korábban idős és lelkes természetbarátok által szakszerűen felfestett jelzéseket. Tavaly november elején a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái az engedélyes magánszemély kérésére egyetlen nap alatt újra felfestették a 13 kilométeres út jelzéseit, amelyeket most a Bükkös-tetői hágónál kezdve kenik le a BTSSz emberei. 

Hogy miért? A legegyszerűbb magyarázat szerint az MTSz és a BTSSz egyszerűen presztízskérdést csinál az ügyből. Noha nincs olyan törvény, amely kimondaná, hogy csak ők "találhatnak ki" turistaút-nyomvonalakat, ha más csinál ilyet, azt úgymond nem tűrik.

Az útvonalengedélyes természetjáró kifejtette, hogy ez az egyetlen út, amely a Nagy-Kopasz-hegycsoportjából a Nagyszénás hegycsoportjába úgy vezeti át a kirándulót, hogy nem kell közben lakott területre, Nagykovácsiba bemenni. Az MTSz viszont arra hivatkozott, hogy így a turisták nem jutnak enni és innivalóhoz, ha a hegyeken és az erdőben körbekerülnek. Arra nem adtak magyarázatot, hogy egy természetjárónak miért kellene útközben betérnie lakott területre. Aki akar, a már meglévő turistajelzések egyikén ezután is besétálhat Nagykovácsiba.

Ha az új kék kereszt jelzést valóban eltüntetik, a Budakeszi út és az országos kék jelzés között nyolcszor kell jelzést váltani, két és fél kilométerrel hosszabb lesz a távolság és 130 méternyivel több a relatív szintemelkedő. A kevésbé gyakorlott kirándulóknak nehezen lesz követhető az útvonal. A másik probléma, hogy a környéken így több teljesen egyforma jelzés lesz, amelyek nem kapcsolódnak össze egymással. Ez még a gyakorlottabb kirándulókat is megzavarhatja.

Az új kék kereszt jelzés az úgynevezett Strömpl-rendszernek teljesen megfelel. Ez a szisztéma Strömpl Gábor térképész katonatisztről kapta nevét, ő fejlesztette ki 1928-29-ben a Magyarországon nagyjából ma is elfogadott turistaút-rendszert. Strömpl alapelvei szerint egymás közelében nem lehetnek hasonló jelzések, s mivel csak négy színt alkalmaznak, egy-egy jelzett útnak célszerű nagyobb távolságon futnia.

A most "leszürkítés alatt álló" kék kereszt jelzés úgy lett kialakítva, hogy a 13 + 2 kilométeres szakaszán végig erdőben, természeti környezetben vezet, végigjárása kifejezett élmény lehetne mindenkinek. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek